Vepřová sekaná s mortadelou a italskými sýry

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 220 g Salám Mortadela
  • 100 g Sýr Parmezán
  • 600 g Vepřová plec
  • 100 g Pecorino romano
  • 100 g Scamozri Affumicate
  • 120 ml Mléko plnotučné
  • 100 ml Víno červené
  • 150 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Majoránka
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Žemle tuková
  • 2 ks Šalotka
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 2 špetka Zázvor mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 2 polévková lžíce Petržel hladkolistá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 493 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 493 mg
  • Bílkoviny 28 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 202.4 mg
  • Draslík 445.9 mg
  • Vláknina 488.7 mg
  • Vitamín A 488.7 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.5 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 96.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Starší žemle pokrájíme na kostky, dáme je do mísy, zalijeme mlékem a necháme je úplně rozmočit. Očištěnou šalotku a omytou petrželku pokrájíme nadrobno. Očištěný stroužek česneku utřeme.

  • 2

    Vepřové plecko omyjeme, osušíme a jemně pomeleme společně s pokrájenou mortadelou. V míse pomleté maso smícháme s rozmočenými žemlemi, jemně nastrouhaným tvrdým ovčím sýrem Pecorino romano, nastrouhaným sýrem Parmezánem, cibulí, petrželkou, česnekem a vejci. Podle chuti přidáme sůl, pepř, kmín, majoránku, špetku muškátového oříšku, špetku zázvoru a vše znovu dobře promícháme. Ze sekané utvoříme šišku. Zvrchu, uprostřed šišky, si hranou dlaně utvoříme podlouhlý hluboký žlábek, do kterého vložíme na proužky nakrájený uzený sýr Scamozri Affumicate. Pak sekanou znovu spojíme tak, že sýr nebude vidět, povrch znovu upravíme. Celou šišku sekané obalíme v mouce. Troubu si předehřejeme na 190°C.

  • 3

    Ve podlouhlém pekáči (nejlépe s nepřilnavým dnem) si na plotně rozpálíme olej, na něm sekanou opečeme z každé strany.

  • 4

    Pekáč se sekanou vložíme do předehřáté trouby, podlijeme ji vínem a necháme péct. Jakmile se víno vyvaří, snížíme teplotu na 170°C, místo vína přilijeme do výpeku vodu a pomalu pečeme přibližně dalších 40 minut. Během pečení sekanou poléváme výpekem přibližně po 12 minutách.

  • 5

    Upečenou sekanou podáváme teplou i studenou. Nakrájíme ji na plátky a servírujeme.

Komentáře k receptu