Bramborové karbanátky se zeleninou a sýrem
Suroviny
- 500 g Brambory vařené ve slupce
- 100 g Fazolové lusky zelené
- 60 g Květák
- 30 g Sýr Gran Moravia
- 400 ml Voda pitná
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 3 kávová lžička Hrášek mražený
- 0.25 kávová lžička Kmín drcený
- 2 ks Karotka
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Pepř bílý
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Sezam - semena
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 237 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 9 g
- Sodík 672 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 61.3 mg
- Draslík 799.9 mg
- Vláknina 14036.4 mg
- Vitamín A 14036.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hrnci se síťkou přivedeme k varu vodu. Očištěnou karotku a kousek řapíkatého celeru (1 stonek) omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Fazolové mladé lusky, růžičky květáku, celer a karotku vložíme na síťku, hrnec zakryjeme a zeleninu uvaříme v páře téměř doměkka. Vaříme ji přibližně 15 minut. Uvařenou zeleninu necháme vychladnout, pak ji dáme do mísy a šťouchadlem na brambory ji rozmačkáme. Uvařené brambory ve slupce oloupeme, vychladlé nastrouháme do mísy a smícháme je se zeleninou. Zeleninovou směs ochutíme solí, pepřem, drceným kmínem, přidáme žloutek, mouku, nastrouhaný tvrdý sýr, zmražený hrášek a znovu směs promícháme. Z bílku vyšleháme tuhý sníh, který zlehka zapracujeme do zeleninové směsi.
-
2
Do misky nasypeme hladkou mouku, do které přimícháme sezamová semínka. V pánvi si rozehřejeme olivový olej. Ze zeleninové směsi vytvoříme kulaté karbanátky, obalíme je v připravené mouce, karbanátky v rukou mírně zploštíme a vložíme je do rozpáleného oleje. Osmažíme je z každé strany dozlatova.
-
3
Usmažené karbanátky poklademe na papírovou utěrku, aby se zbavily přebytečného tuku. Servírujeme je teplé i studené.