Telecí šišky se sýrem v rajčatové omáčce
Suroviny
- 500 g Telecí maso mleté
- 50 g Sýr Gran Moravia
- 80 g Strouhanka
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika červená
- 0.25 kávová lžička Pepř bílý
- 0.25 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Celer řapíkatý
- 5 ks Rajčata
- 1 ks Cibulka lahůdková
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Cibulka lahůdková
- 1 ks Limetka
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- 1 polévková lžíce Majoránka čerstvá
- 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 2 polévková lžíce Bazalka
- 0.2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 369 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 15 g
- Sodík 753 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 102.5 mg
- Draslík 770.8 mg
- Vláknina 7747.4 mg
- Vitamín A 7747.4 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme a očistíme zeleninu a bylinky: petrželovou nať, snítku bazalky, snítku majoránky, 3 lahůdkové cibulky, 1 stroužek česneku a 2 stonky řapíkatého celeru, 4-5 rajčat a 1 mrkev. Z omyté limetky nastrouháme lžičku kůry.
-
2
Mleté telecí maso dáme do mísy. Přidáme k němu nadrobno pokrájenou petrželku, posekané drobné lístky majoránky, 2 nadrobno pokrájené cibulky, prolisovaný stroužek česneku, sůl, pepř, limetkovou kůru, olej a sladkou červenou papriku a nastrouhaný sýr. Vše dobře promícháme, masovou směs zakryjeme a necháme ji 30 minut odpočinout v chladu.
-
3
Mezitím si uvaříme omáčku: do hrnce s vodou dáme vařit pokrájenou mrkev, řapíkatý celer, rozkrájená rajčata, lahůdkovou cibulku a bobkový list. Zeleninu pod pokličkou budeme vařit 20 minut, pak ji i s vývarem dáme do mixéru (bobkový list dáme pryč). Zeleninu rozmixujeme na hladkou omáčku, nalejeme ji do kastrólku, a dochutíme solí, pepřem i cukrem.
-
4
Z odpočinuté masové směsi vytvoříme malé šišky, přibližně dlouhé 8cm. V pánvi si rozehřejeme olej. Šišky obalíme je ve strouhance a usmažíme z každé strany do zlatova až zlatohněda. Smažíme je pomalu pod poklicí.
-
5
Hotové šišky rozdělíme na talíře, zalijeme je rajčatovou omáčkou, ozdobíme lístky bazalky a hned teplé servírujeme.