Rozmarýnové rizoto s pikantním mletým masem
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 600 g Hovězí vývar základní
- 300 g Rýže Arborio
- 20 g Sýr Gran Moravia
- 100 g slanina farmářská před smaž.
- 500 ml Vepřové maso mleté
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Chilli con carne
- 1 ks Cibule
- 2 špetka Pepř cayenský
- 4 polévková lžíce Hrášek mražený
- 1 polévková lžíce Skořice celá
- 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 4 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 960 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 60 g
- Sodík 674 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 66 g
- Cholesterol 120 mg
- Draslík 555.4 mg
- Vláknina 7724.9 mg
- Vitamín A 7724.9 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V hluboké pánvi si na rozpáleném másle a oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli s větvičkou rozmarýnu. Po chvíli rozmarýn dáme pryč, přidáme k cibuli na kostičky pokrájenou slaninu, promícháme a smažíme do doby, až začne slanina zlátnout. Pak přimícháme mleté vepřové maso, ochutíme ho solí, chilli, pepřem a vše smažíme pod poklicí asi 10 minut doměkka.
-
2
Mezitím si postavíme hrnec s hovězím vývarem na druhou plotýnku. Jakmile se začne vývar vařit, přidáme do něj promytou rýži, skořici, snížíme teplotu a pomalu rýži uvaříme al dente. Vaříme ji přibližně 10-12 minut (podle druhu a návodu). Během vaření rýži nemícháme.
-
3
Z uvařené rýže vyjmeme skořici, rýži dáme do pánve s mletým masem a vše zlehka promícháme.
-
4
Velkou naběračkou rizoto dáme na talíře tak, že utvoříme kopečky. Každý kopeček posypeme nastrouhaným sýrem, ozdobíme malou snítkou rozmarýnu a hned servírujeme.