Rozmarýnové rizoto s pikantním mletým masem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 600 g Hovězí vývar základní
  • 300 g Rýže Arborio
  • 20 g Sýr Gran Moravia
  • 100 g slanina farmářská před smaž.
  • 500 ml Vepřové maso mleté
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Chilli con carne
  • 1 ks Cibule
  • 2 špetka Pepř cayenský
  • 4 polévková lžíce Hrášek mražený
  • 1 polévková lžíce Skořice celá
  • 1 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 4 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
  • 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 960 kcal
  • Sacharidy 68 g
  • Tuky 60 g
  • Sodík 674 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 66 g
  • Cholesterol 120 mg
  • Draslík 555.4 mg
  • Vláknina 7724.9 mg
  • Vitamín A 7724.9 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.6 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hluboké pánvi si na rozpáleném másle a oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli s větvičkou rozmarýnu. Po chvíli rozmarýn dáme pryč, přidáme k cibuli na kostičky pokrájenou slaninu, promícháme a smažíme do doby, až začne slanina zlátnout. Pak přimícháme mleté vepřové maso, ochutíme ho solí, chilli, pepřem a vše smažíme pod poklicí asi 10 minut doměkka.

  • 2

    Mezitím si postavíme hrnec s hovězím vývarem na druhou plotýnku. Jakmile se začne vývar vařit, přidáme do něj promytou rýži, skořici, snížíme teplotu a pomalu rýži uvaříme al dente. Vaříme ji přibližně 10-12 minut (podle druhu a návodu). Během vaření rýži nemícháme.

  • 3

    Z uvařené rýže vyjmeme skořici, rýži dáme do pánve s mletým masem a vše zlehka promícháme.

  • 4

    Velkou naběračkou rizoto dáme na talíře tak, že utvoříme kopečky. Každý kopeček posypeme nastrouhaným sýrem, ozdobíme malou snítkou rozmarýnu a hned servírujeme.

Komentáře k receptu