Slaný koláč z focaccie s pistáciovou náplní
Suroviny
- 130 g Pistácie
- 80 g Sýr Gran Moravia
- 200 g Mozzarella di Buffala
- 0.5 kávová lžička Sůl bylinková
- 1 kávová lžička Olej chilli
- 1 kávová lžička Olej olivový extra panenský
- 4 ks Rajčata
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Paprika mletá sladká
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 2 špetka Pepř bílý
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 3 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- 0.5 polévková lžíce Petržel hladkolistá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 669 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 53 g
- Sodík 243 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 26 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 1077.7 mg
- Vláknina 18286.3 mg
- Vitamín A 18286.3 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.4 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si už upečený "Italský placatý chléb" zvaný focaccia tak, že ho podélně rozřízneme nožem. Jednu stranu pokapeme olivovým olejem a druhou polovinu pokapeme chilli olejem.
-
2
Omyjeme si petrželovou nať, několik lístků bazalky a tymiánu. Asi 1/2 lžíce petrželky si odložíme zvlášť. Loupané pistácie a mandle dáme do mikrotenového sáčku a válečkem je rozdrtíme. Všechny bylinky a pokrájený velký stroužek česneku dáme do hmoždíře, přidáme olej, sůl, pepř, chilli a bylinky rozdrtíme, pak je v míse smícháme s pistáciemi a nastrouhaným sýrem.
-
3
Obě pokapané strany koláčepotřeme pistáciovou nádivkou. Na spodní stranu focaccie poklademe plátky rajčat, plátky mozzarelly, které mírně osolíme. Posypeme je pálivou paprikou, drobně pokrájenou petrželkou a přiklopíme druhou část koláče.
-
4
Focacciu rozčtvrtíme, porce dáme na talíře a servírujeme. Dobrou chuť.