Sladké jablečné želatinové kostičky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 700 ml Voda pitná
  • 2 ks Citrony
  • 2 kg Jablka
  • 2 kg Cukr krupice
  • 0.5 kg Hrušky
  • 4 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 922 kcal
  • Sacharidy 240 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 7 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 240 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 307.6 mg
  • Vláknina 13080 mg
  • Vitamín A 13080 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 26.5 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    2kg omytých jablek a 0.5kg hrušek rozkrájíme na čtvrtky, vykrojíme z nich jadřince a vložime je do hrnce. Dobře omyté citróny nakrájíme na plátky, přidáme je do hrnce k jablkům. Přilijeme 700ml vody a pod pokličkou, za občasného promíchání ovoce vaříme 30 minut. Poté podušené ovoce propasírujeme tak, abychom získali jen čistou dužinu a zvážíme ji. Podle váhy přidáme cukr: na 1kg ovocné dužiny dáme 1kg cukru.

  • 2

    V kastrólu jablka a hrušky s cukrem znovu povaříme. Když se cukr úplně rozpustil a směs bude hustá a začne se odlepovat od stěn, odstavíme hrnec z plotny.

  • 3

    Na plech vyložený pečícím papírem nalijeme ovocnou směs, povrch uhladíme a plech sjablky dáme na 2 dny odpočinout na dobře větrané místo. Musí tam proudit vzduch.

  • 4

    Po 2 dnech vzniklou želatinu nakájíme na kostičky (asi 2x2cm), obalíme je v práškovém cukru a můžeme podávat ke konzumaci.

  • 5

    Zbytek si vložíme do čisté, velké sklenice (nebo dózy) a dobře ji uzavřeme. Takto nám jablková želatina vydrží i 5-6 měsíců.

Komentáře k receptu