Jemný ricottový krém s karamelovými nektarinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 23 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Oříšky piniové
  • 80 g Pistácie
  • 50 g Sušenky BeBe světlé jemné
  • 350 g Sýr Ricotta
  • 125 ml Cukr třtinový
  • 80 ml Likér broskvový
  • 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 4 ks Nektarinka
  • 1 ks Pomeranč červený
  • 1 ks Vanilkový lusk
  • 2 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 856 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 53 g
  • Sodík 114 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 75 g
  • Cholesterol 99.6 mg
  • Draslík 659 mg
  • Vláknina 9835.7 mg
  • Vitamín A 9835.7 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.7 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Piniové oříšky a pistácie pokrájíme nadrobno. V misce si rozdrtíme sušenky. Omyté nektarinky osušíme, rozkrájíme, oloupeme, nakrájíme je na plátky a odložíme do misky.

  • 2

    Do rozehřáté pánve s nepřilnavým dnem nasypeme třtinový cukr. Za stálého míchání přidáme vymačkanou šťávu z červeného pomeranče a cukr necháme zkaramelizovat. Stále mícháme, pak přilijeme broskvový likér, přidáme nektarinky, promícháme a při mírné teplotě je necháme vařit 2-3 minuty. Pak pánev s nektarinkami odstavíme z plotny, promícháme je a necháme vychladnout.

  • 3

    Mezitím si připravíme krém: ricottu dáme do mísy, rozmixujeme ji tyčovým mixérem dohladka, pak do ní nasypeme 1/2 piniových oříšků s pistáciemi a krém dobře promícháme.

  • 4

    V druhé míse vyšleháme tuhou šlehačku: ze smetany, moučkového cukru a vyškrábnutými zrníčky z jednoho vanilkového lusku. Šlehačku postupně, po lžicích, zamícháme do ricotty.

  • 5

    Vychladlé nektarinky rozdělíme do 4 širokých pohárů (na zmrzlinu). Na ně rozdělíme 1/2 krému, posypeme ho rozdrcenými sušenkami, 1/2 posekaných oříšků, na ně znovu rozdělíme zbylý krém. Povrch krému v pohárech posypeme 2/2 oříšků a servírujeme. Dobrou chuť.

Komentáře k receptu