Boloňské ragú
Suroviny
- 600 g Hovězí maso mleté
- 400 g Vepřové maso mleté
- 200 g Játra kuřecí
- 150 ml Olej olivový extra panenský
- 200 ml Víno červené
- 200 ml Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Klobása Salsiccia
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 964 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 70 g
- Sodík 407 mg
- Bílkoviny 60 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 342.5 mg
- Draslík 1081.6 mg
- Vláknina 3760.5 mg
- Vitamín A 3760.5 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.7 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 320 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V kastrůlku rozehřejeme olivový olej a zpěníme na něm nasekanou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a celer, zamícháme a přidáme mleté hovězí a vepřové maso. Osolíme, opepříme a restujeme do chvíle, kdy maso ztmavne a olej se vstřebá.
-
2
So masové směsi přidáme klobásky vymáčknuté ze střívek, mícháme a přidáme kuřecí játra. Stále mícháme, chvíli restujeme a nakonec vše zalijeme vínem. Vaříme tak dlouho, až se alkohol odpaří.
-
3
Rajčatový protlak rozmícháme v 1l vlažné vody a vlijeme do ragú. Pod pokličkou vše dusíme 2-2,5 hodiny. Když se tekutina téměř odpaří, přilijeme mléko a okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem. Promícháme a můžeme podávat.