Polévka z ječmene, fazolí a zeleniny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 220 g Fazole cannellini
  • 380 g Ječmen - obilky
  • 50 ml Olej olivový extra panenský
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 1 hrst Petržel - nať
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • 1 polévková lžíce Protlak rajčatový sterilovaný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 521 kcal
  • Sacharidy 86 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 380 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 83 g
  • Cholesterol 0.6 mg
  • Draslík 533.7 mg
  • Vláknina 23785.2 mg
  • Vitamín A 23785.2 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.5 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Předem namočené fazole uvaříme na skus a odstavíme z plotny. Vodu z fazolí nesléváme, vývar ještě použijeme.

  • 2

    V hrnci rozehřejeme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli, nakrájený řapíkatý celer, na kostičky nakrájenou mrkev a rozmáčknuté stroužky česneku. Vhodíme několik lístků šalvěje a vše lehce osmahneme.

  • 3

    Potom přidáme ve studené vodě propláchnutý ječmen a zlehka jej opražíme, aby se zrnka zatáhla. Přilijeme trochu vývaru z fazolí, vmícháme rajčatový protlak a ještě přilijeme trochu vývaru. Stroužky česneku vyjmeme.

  • 4

    Třetinu fazolí dáme stranou, zbylé rozmixujeme a přidáme do polévky. Za stálého míchání vaříme polévku do krémové konzistence, potom vsypeme celé fazole a přilijeme zbylý vývar. Polévku ještě necháme probublávat do zhoustnutí.

  • 5

    Nakonec přisypeme nasekanou petrželku a podle chuti sůl a pepř.

  • 6

    Každou porci ozdobíme lístkem šalvěje a zakápneme olivovým olejem.

Komentáře k receptu