Hovězí kližka po florentinsku
Suroviny
- 800 g Hovězí kližka
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 200 ml Víno červené
- 250 ml Hovězí vývar základní
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Celer řapíkatý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 407 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 16 g
- Sodík 511 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 360 mg
- Vláknina 5508.3 mg
- Vitamín A 5508.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.5 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Špalíček hovězí kližky nakrojíme a do vzniklé kapsy vmáčkneme česnek. Maso osolíme a opepříme.
-
2
V hrnci na olivovém oleji osmahneme nasekanou cibuli, řapíkatý celer a mrkev. Přihodíme několik lístků bazalky. Když zelenina změkne, vložíme do hrnce maso a ze všech stran špalíček orestujeme. Zalijeme vínem, které necháme částečně odpařit. Když maso zčervená, přidáme konzervovaná rajčata a trochu vývaru. Velmi zvolna vaříme 2,5-3 hodiny, aby maso bylo úplně měkké.
-
3
Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a upravíme na talíře.
-
4
Omáčku propasírujeme a přelijeme jí plátky masa.