Rýžový koláč pomerančový
Suroviny
- 125 g Máslo čerstvé
- 60 g Máslo čerstvé
- 260 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 25 g Tuk
- 20 g Citronová kůra
- 300 g Créme fraiche
- 100 g Cukr vanilka
- 40 g Cukr moučkový
- 90 g Pomerančová kůra
- 330 g Rýže Arborio
- 60 g Cukr krystal
- 1000 ml Mléko plnotučné
- 30 ml Mléko polotučné
- 200 ml Víno bílé
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 678 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 36 g
- Sodík 24 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 158 mg
- Draslík 58.8 mg
- Vláknina 4630 mg
- Vitamín A 4630 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 641.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy vložíme měkké máslo, přisypeme moučkový vanilkový cukr a důkladně promícháme. Přidáme mouku, strouhanou citronovou kůru, žloutky a vypracujeme těsto. Těsto by mělo být částečně drobivé. Přilijeme trochu mléka a zapracujeme do těsta. Vytvarujeme kouli a vložíme na 1 hodinu do mrazáku. Těsto rozválíme na středně silný plát, vložíme do vymazané formy a pečeme 12-15 minut.
-
2
V hrnci roztavíme máslo, přisypeme rýži, strouhanou pomerančovou kůru, vanilkový cukr, promícháme a zalijeme vínem. Vaříme, dokud se víno téměř neodpaří. Přilijeme mléko a vaříme velmi zvolna asi 15 minut. Hrnec odstavíme, necháme trochu vychladnout, přimícháme rozšlehaná vejce a celou hmotu nalijeme na předpečený piškot ve formě a nakonec ještě posypeme moučkovým cukrem. Formu vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 20 minut.
-
3
Upečený koláč vyjmeme, necháme vychladnout, naporcujeme a podáváme s créme fraiche.