Rizoto s květákem a ančovičkami
Suroviny
- 80 g Cibule
- 120 g Chléb konzumní
- 250 g Květák
- 70 g Máslo čerstvé
- 120 g Sýr Parmezán
- 8 g Sůl
- 2 g Pepř černý mletý
- 10 g Petržel - nať
- 80 g Celer řapíkatý
- 30 g Chilli paprička
- 180 g Ančovičky konzervované
- 400 g Rýže Arborio
- 20 g Olej slunečnicový
- 25 g Olej olivový extra panenský
- 1000 ml Vývar slepičí
- 200 ml Martini bianco
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 648 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 25 g
- Sodík 2513 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 53.1 mg
- Draslík 401 mg
- Vláknina 4416.7 mg
- Vitamín A 4416.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.3 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mixéru vložíme kousky staršího chleba, ančovičky i s olejem, chilli papričku bez semínek a rozmixujeme. V pánvi rozehřejeme slunečnicový olej, přidáme směs z mixéru a orestujeme dozlatova.
-
2
Květák rozebereme na malé růžičky, košťál nakrájíme na drobné kousíčky. Květák vhodíme do horkého vývaru, kterým budeme podlévat rýži, a ohříváme.
-
3
Cibuli, řapíkatý celer a česnek nakrájíme nadrobno, nasypeme do hrnce s rozehřátým olivovým olejem, zvolna osmahneme, přisypeme rýži, orestujeme, promícháme a přilijeme Martini. Zvolna vaříme, stále mícháme, až se všechno Martini vstřebá. Po naběračkách přiléváme vývar s květákem, vždy přilijeme další naběračku, když se ta předchozí vsákne. Uvařené rizoto stáhneme z ohně, osolíme, opepříme, přimícháme strouhaný parmezán, máslo, posekanou petrželovou nať, zakryjeme pokličkou a necháme 2 minuty stát.
-
4
Rizoto upravíme na talíře a povrch posypeme orestovanou směsí z pánve.