Vepřová pečeně kořeněná
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 100 g Cibule
- 150 g Mrkev kořen
- 80 g Olej olivový
- 20 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 60 g Fenykl obecný
- 20 g Citronová kůra
- 20 g Chilli paprička
- 45 g Rozmarýn čerstvý
- 60 g Sůl mořská
- 300 ml Víno bílé
- 500 ml Vývar zeleninový
- 5 ks Bobkový list
- 4 kg Vepřová pečeně
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 650 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 70 g
- Sodík 1804 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 144.5 mg
- Draslík 714 mg
- Vláknina 4854.3 mg
- Vitamín A 4854.3 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.3 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hmoždíře nasypeme fenykl, sušenou chilli papričku, bobkový list, mořskou sůl a rozdrtíme na prášek. Přimícháme strouhanou citronovou kůru. Velký kus vykostěného masa rozložíme na pracovní desku kůží dolů, potřeme připraveným kořením, zavineme, kůži nařízneme do čtverečků, převážeme provázkem, potřeme olejem a posypeme solí s pepřem.
-
2
Do většího pekáče rozložíme kosti, na ně položíme maso, pekáč vložíme do silně vyhřáté trouby, teplotu stáhneme na 180 °C a pečeme dvě a půl hodiny. Cibuli nakrájíme na drobno, celer s mrkví na nudličky nebo nastrouháme nahrubo. Zeleninu do pekáče přidáme asi po hodině pečení, přidáme ještě česnek, rozmarýn a přilijeme víno. Upečené maso vyjmeme z trouby a necháme ještě 20 minut odležet, odstraníme provázek, maso naporcujeme, z pekáče sebereme tuk, přilijeme trochu vývaru a uděláme šťávu. Maso podáváme na servírovací míse a šťávu nalijeme do omáčníku.