Schwarzwaldský dort

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 250 g Višně
  • 50 g Kakao
  • 200 g Mouka pšeničná hladká
  • 150 g Čokoláda hořká
  • 165 ml Mléko plnotučné
  • 740 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 90 ml Voda pitná
  • 75 ml Griotka
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 8 ks Vejce slepičí
  • 2 plátek Želatina bílá plátky
  • 0.5 balení Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 861 kcal
  • Sacharidy 55 g
  • Tuky 49 g
  • Sodík 117 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 548.4 mg
  • Draslík 186.7 mg
  • Vláknina 1333.3 mg
  • Vitamín A 1333.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.2 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 295.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Swarzwaldský dort se vytváří ze čtyř základních součástí: smetanového krému s višňovicí (kirsch pannacotta), čokoládové pěny, čokoládového piškotu a višňového kompotu. Zdobí se šlehačkou a čokoládovými hoblinkami.

  • 2

    Nejprve připravíme smetanový krém. V 45 ml vody necháme nabobtnat 2 plátky želatiny. V rendlíku svaříme 560 ml smetany a 140 ml mléka se 100 g krupicového cukru, do směsi pak vmícháme nabobtnalou želatinu. Vlijeme do mísy přimícháme 25 ml višňovice a dáme chladit do chladničky.

  • 3

    Na čokoládovou pěnu v rendlíku se silným dnem smícháme 45 ml vody s 50 g krupicového cukru a zahřejeme až na 120°C. Než cukerný roztok dosáhne požadované teploty, našleháme elektrickým šlehačem 2 žloutky do pěny, potom do nich postupně všleháváme cukrový sirup, až žloutkový krém zhoustne. 180 ml smetany s 25 ml mléka našleháme do mírného zhoustnutí, pak do ní vešleháme žloutkový krém. 100 g hořké 70% čokolády rozlámeme na kousky a v misce ji v horké vodní lázni rozehřejeme. Do mírně vychladlé tekuté čokolády pomalu postupně vešleháváme žloutkovou směs a pěnu vychladíme.

  • 4

    Čokoládový piškot pečeme v obdélníkové formě, vyložené pečícím papírem. Do husté pěny utřeme 8 vajec s 250 g cukru, přimícháme hladkou mouku s kakaem a těsto nalijeme do formy. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a při této teplotě pečeme 15 minut, necháme vychladnout a z formy vyklopíme.

  • 5

    Na višňový kompot použijeme 200 g vypeckovaných višní, které v malém rendlíku zahříváme s 50 g pískového cukru. Když se cukr rozpustí, přidáme 50 ml višňovice a dáme vychladit.

  • 6

    Nakonec ušleháme 250 ml šlehačky s 1 lžící moučkového cukru na tuhý sníh a nastrouháme hoblinky z 50 g čokolády.

  • 7

    Vychladlý čokoládový piškot vodorovně rozkrojíme na tři díly. Na spodní část rozetřeme smetanový krém s višňovicí, na krém položíme střední část piškotu, kterou potřeme čokoládovou pěnou a na ni upravíme polovinu višní. Nakonec přiložíme poslední vrstvu piškotu, na které rozložíme zbytek višní. Dort pak rozkrojíme na 4 díly a rozdělíme na mělké talířky.

  • 8

    Porce dortu servírujeme ozdobené šlehačkou, posypanou čokoládovými hoblinkami.

Komentáře k receptu