Schwarzwaldský dort
Suroviny
- 250 g Višně
- 50 g Kakao
- 200 g Mouka pšeničná hladká
- 150 g Čokoláda hořká
- 165 ml Mléko plnotučné
- 740 ml Smetana 12% (konzumní)
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 90 ml Voda pitná
- 75 ml Griotka
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 8 ks Vejce slepičí
- 2 plátek Želatina bílá plátky
- 0.5 balení Cukr krupice
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 861 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 49 g
- Sodík 117 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 548.4 mg
- Draslík 186.7 mg
- Vláknina 1333.3 mg
- Vitamín A 1333.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.2 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 295.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Swarzwaldský dort se vytváří ze čtyř základních součástí: smetanového krému s višňovicí (kirsch pannacotta), čokoládové pěny, čokoládového piškotu a višňového kompotu. Zdobí se šlehačkou a čokoládovými hoblinkami.
-
2
Nejprve připravíme smetanový krém. V 45 ml vody necháme nabobtnat 2 plátky želatiny. V rendlíku svaříme 560 ml smetany a 140 ml mléka se 100 g krupicového cukru, do směsi pak vmícháme nabobtnalou želatinu. Vlijeme do mísy přimícháme 25 ml višňovice a dáme chladit do chladničky.
-
3
Na čokoládovou pěnu v rendlíku se silným dnem smícháme 45 ml vody s 50 g krupicového cukru a zahřejeme až na 120°C. Než cukerný roztok dosáhne požadované teploty, našleháme elektrickým šlehačem 2 žloutky do pěny, potom do nich postupně všleháváme cukrový sirup, až žloutkový krém zhoustne. 180 ml smetany s 25 ml mléka našleháme do mírného zhoustnutí, pak do ní vešleháme žloutkový krém. 100 g hořké 70% čokolády rozlámeme na kousky a v misce ji v horké vodní lázni rozehřejeme. Do mírně vychladlé tekuté čokolády pomalu postupně vešleháváme žloutkovou směs a pěnu vychladíme.
-
4
Čokoládový piškot pečeme v obdélníkové formě, vyložené pečícím papírem. Do husté pěny utřeme 8 vajec s 250 g cukru, přimícháme hladkou mouku s kakaem a těsto nalijeme do formy. Vložíme do trouby předehřáté na 180°C a při této teplotě pečeme 15 minut, necháme vychladnout a z formy vyklopíme.
-
5
Na višňový kompot použijeme 200 g vypeckovaných višní, které v malém rendlíku zahříváme s 50 g pískového cukru. Když se cukr rozpustí, přidáme 50 ml višňovice a dáme vychladit.
-
6
Nakonec ušleháme 250 ml šlehačky s 1 lžící moučkového cukru na tuhý sníh a nastrouháme hoblinky z 50 g čokolády.
-
7
Vychladlý čokoládový piškot vodorovně rozkrojíme na tři díly. Na spodní část rozetřeme smetanový krém s višňovicí, na krém položíme střední část piškotu, kterou potřeme čokoládovou pěnou a na ni upravíme polovinu višní. Nakonec přiložíme poslední vrstvu piškotu, na které rozložíme zbytek višní. Dort pak rozkrojíme na 4 díly a rozdělíme na mělké talířky.
-
8
Porce dortu servírujeme ozdobené šlehačkou, posypanou čokoládovými hoblinkami.