Lasagne s hovězím masem a rajčaty
Suroviny
- 270 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Sýr Parmezán
- 600 g Hovězí maso zadní
- 100 g Šunka parmská
- 500 g Rajčata Cherry
- 1 kávová lžička Sůl
- 5 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Šalotka
- 1 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Créme fraiche
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 829 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 35 g
- Sodík 651 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 680.9 mg
- Draslík 742.7 mg
- Vláknina 6805 mg
- Vitamín A 6805 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 42.2 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem připravíme plátky lasagní. V nádobě hnětače smícháme 270 g hladké mouky, 2 vejce, 3 žloutky a lžíci olivového oleje se špetkou soli, hněteme nejprve chvíli ve hnětači a potom ručně asi 15 minut na pomoučeném válu. Hotové těsto necháme 1-2 hodiny odpočinout, potom rozválíme na tenké placky, ze kterých vykrájíme 8 čtverců 15x15 cm. Čtverce necháme přes noc na válu oschnout, zbylé těsto v potravinářské folii uložíme pro jiné použití v chladničce.
-
2
Druhý den oschlé lasagne vložíme do vařící osolené vody, po 10 vteřinách je dáme vychladit do ledové vody a pak je osušené rozložíme na plechy vyložené pečícím papírem. V misce smícháme crème fraîche se žloutky, směs naneseme na těsto, posypeme strouhaným parmezánem a opečeme pod vysoce rozpáleným grilem.
-
3
Oloupeme a nakrájíme velkou šalotku s česnekem a rozpůlíme cherry rajčata, připravíme 8 tenkých plátků parmské šunky.
-
4
Maso rozdělíme na 4 porce a na olivovém oleji opékáme 7-8 minut, aby bylo středně propečené.
-
5
V jiné pánvi na oleji opečeme šalotku s česnekem, přidáme rajčata a opékáme asi 5 minut, až se začnou rozpadat, pak vše podle chuti osolíme.
-
6
Na ploché talíře dáme po plátku parmské šunky, na každý pak lžíci rajčatové směsi. Každou porci masa rozdělíme na 8 tenkých plátků, polovinu z nich rozložíme na rajčatovou směs, na maso pak položíme opečenou lasagni. Postup opakujeme ještě jednou.
-
7
Servírujeme pokapané olivovým olejem.