Dušená směs z ryb a mořských živočichů
Suroviny
- 100 g Krevety tygří - loupané
- 100 g Petržel - nať
- 50 g Šalotka
- 200 g Treska aljašská
- 5 g Chilli paprička sušená
- 200 g Mušle slávky
- 200 g Mořský vlk
- 100 g Mušle srdcovky
- 200 g Mořský ďas
- 250 g Rajčata Cherry
- 4 krajíc Chléb toastový
- 100 ml Olej olivový
- 70 ml Víno bílé
- 300 ml Vývar zeleninový
- 4 ks Langusta
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 686 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 33 g
- Sodík 984 mg
- Bílkoviny 51 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 96.7 mg
- Draslík 1399.6 mg
- Vláknina 10262.2 mg
- Vitamín A 10262.2 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 76.6 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z ryby mořského vlka odstraníme šupiny a vyndáme vnitřnosti. Rybu rozkrájíme na filety a odložíme. Očištěnou tresku a mořského ďasa rozkrájíme na kousky, které by odhadem neměly mít více než 50 g. Langusty a krevety rozpůlíme a vyndáme střívko.
-
2
Chilli papričku nasekáme nadrobno, oloupané stroužky česneku také pokrájíme na malé kousky. Do kastrolu vlijeme asi 50 ml olivového oleje a papričky a česnek na něm orestujeme. Pak do pánve přidáme mušle srdcovky i slávky a kostru z mořských vlků. Přilijeme bílé víno, zeleninový vývar, přidáme do kastrolu i cherry rajčátka. Vývar necháme ztlumeném plameni z větší části vyvařit, osolíme ho a opepříme. Kostry z ryby vyndáme a přidáme ke směsi i kousky tresky a mořského ďasa a vlka. Přiklopíme kastrol poklicí a ještě 3 minuty necháme dusit. Pak jemně vyndáme kousky ryb. Do kastrolu vložíme hrubě nasekanou petrželku a zbylou část olivového oleje. Už ovšem nic nevaříme, protože petrželka by nebyla dobrá. Vlijeme směs do hlubokých talířů, naskládáme do ní vyjmuté kousky ryb a ještě opepříme čerstvě umletým pepřem.
-
3
Jako přílohu podáváme opečené krajíce chleba.