Telecí roláda s cizrnovým pyré
Suroviny
- 200 g Celer řapíkatý
- 50 g Šalvěj čerstvá
- 100 g Šunka parmská
- 50 g Rozmarýn čerstvý
- 20 g Rozmarýn čerstvý
- 500 g Cizrna
- 1000 g Telecí krk
- 1 ks Cibule
- 1 ks Cuketa
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 575 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 105 g
- Sodík 249 mg
- Bílkoviny 65 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 433.7 mg
- Vláknina 19909.5 mg
- Vitamín A 19909.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.3 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso z telecího krku osolíme a opepříme a svážeme do tvaru rolády. Připravíme si gril a opečeme na něm maso ze všech stran. Na větší kousky si nakrájíme zeleninu, kterou vložíme do oleje a necháme vařit na mírném ohni do 80°C. Nedojde přitom k žádné ztrátě živin. Zároveň k zelenině přidáme do svazečku svázanou šalvěj a rozmarýn. Telecí roládu vložíme k zelenině, zalijeme vodou tak, aby maso bylo ponořené, ale voda nesahala příliš vysoko. Přikryjeme pokličkou a necháme při 90°C táhnout asi 5 hodin. Pak maso vyndáme z hrnce a omáčku přelijeme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Osolíme a opepříme.
-
2
Připravíme si cizrnové pyré. V oleji necháme na mírném ohni provářet parmskou šunku, nejlépe kus vcelku a přidáme rozmarýn. Olej by němel být teplejší než 90°C. Přidáme cizrnu, kterou jsme si den předem namočili do vody. Do hrnce přilijeme tolik vody, aby cizrna zůstala ponořená a necháme probublávat na mírném ohni dokud cizrna nezměkne. Jakmile je cizrna měkká, vložíme ji do mixéru a dohladka rozmixujeme. Osolíme a opepříme.