Steak z telecího masa a šťouchané brambory
Suroviny
- 500 g Brambory
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Petržel - nať
- 600 g Telecí kýta
- 20 g Šalvěj čerstvá
- 100 g Šunka parmská
- 70 ml Olej olivový
- 200 ml Vývar zeleninový
- 100 ml Olej slunečnicový
- 2 ks Citrony
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 967 kcal
- Sacharidy 48 g
- Tuky 71 g
- Sodík 480 mg
- Bílkoviny 41 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 147.9 mg
- Draslík 1362.6 mg
- Vláknina 18544.8 mg
- Vitamín A 18544.8 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 80.6 mg
- Vitamín E 11.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě. Jakmile jsou měkké, slijeme z nich vodu a ponecháme je pod poklicí v hrnci.
-
2
Kýtu z telecího masa rozkrájíme na 4 plátky. Ty mírně rozklepeme paličkou. Osolíme a opepříme a jejich povrch poklademe šalvějí a přiložíme jeden nebo dva plátky parmské šunky.
-
3
Petrželku nahrubo nasekáme. V mouce lehce obalíme plátky masa, ale oprášíme přebytky mouky, aby na nich nezbyla příliš silná vrstva. Připravíme pánev, na které rozpálíme olej a maso na něm orestujeme. Počkáme, dokud se maso nezbarví z obou stran dozlatova. Přilijeme zeleninový vývar. Do omáčky pak přidáme trochu másla, osolíme a opepříme. Pokapeme citronovou šťávou. Dusíme maso s omáčkou asi 3 minuty pouze na mírném plameni.
-
4
Brambory uvaříme v osolené vodě ve slupce. Dáme je do misky, vidličkou rozšťoucháme a zakápneme olivovým olejem. Osolíme, opepříme a přidáme nadrobno nasekanou petrželku. Promícháme a podáváme jako přílohu k telecímu steaku.