Steak z telecího masa a šťouchané brambory

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Petržel - nať
  • 600 g Telecí kýta
  • 20 g Šalvěj čerstvá
  • 100 g Šunka parmská
  • 70 ml Olej olivový
  • 200 ml Vývar zeleninový
  • 100 ml Olej slunečnicový
  • 2 ks Citrony
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 967 kcal
  • Sacharidy 48 g
  • Tuky 71 g
  • Sodík 480 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 147.9 mg
  • Draslík 1362.6 mg
  • Vláknina 18544.8 mg
  • Vitamín A 18544.8 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 80.6 mg
  • Vitamín E 11.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 35.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě. Jakmile jsou měkké, slijeme z nich vodu a ponecháme je pod poklicí v hrnci.

  • 2

    Kýtu z telecího masa rozkrájíme na 4 plátky. Ty mírně rozklepeme paličkou. Osolíme a opepříme a jejich povrch poklademe šalvějí a přiložíme jeden nebo dva plátky parmské šunky.

  • 3

    Petrželku nahrubo nasekáme. V mouce lehce obalíme plátky masa, ale oprášíme přebytky mouky, aby na nich nezbyla příliš silná vrstva. Připravíme pánev, na které rozpálíme olej a maso na něm orestujeme. Počkáme, dokud se maso nezbarví z obou stran dozlatova. Přilijeme zeleninový vývar. Do omáčky pak přidáme trochu másla, osolíme a opepříme. Pokapeme citronovou šťávou. Dusíme maso s omáčkou asi 3 minuty pouze na mírném plameni.

  • 4

    Brambory uvaříme v osolené vodě ve slupce. Dáme je do misky, vidličkou rozšťoucháme a zakápneme olivovým olejem. Osolíme, opepříme a přidáme nadrobno nasekanou petrželku. Promícháme a podáváme jako přílohu k telecímu steaku.

Komentáře k receptu