Albánská kachna s rýží
Suroviny
- 100 g Sádlo škvařené
- 300 g Rýže dušená
- 200 g Šunka uzená
- 500 g Rajčata
- 100 g Máslo čerstvé
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Solamyl
- 6 ks Paprikové lusky čerstvé
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Cibule
- 1 ks Kachna mražená
- 1.5 l Voda pitná
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 1.09 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1720 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 159 g
- Sodík 535 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 117.9 mg
- Draslík 434.8 mg
- Vláknina 4311.5 mg
- Vitamín A 4311.5 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 81 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kachnu zbavíme konců křídel, očistíme, omyjeme, osušíme a osolíme.
-
2
V kastrolku na 1 lžíci oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme rýži a nakrájené uzené maso, osolíme, opepříme a nakonec mimo plotnu vmícháme vejce. Kachnu naplníme rýžovou směsí, zašijeme ji a na sádle, ve středně rozehřáté troubě, bez podlévání vodou 2.5 hodiny pečeme.
-
3
Papriky rozpůlíme na délku, zbavíme stopek a zrníček, vhodíme do vařící osolené vody, 5 minut povaříme a scedíme. Rajčata spaříme, oloupeme, překrojíme, vymačkáme, osolíme a podusíme na másle. Půlky paprik naplníme podušenými rajčaty, narovnáme je do zapékací misky, pokapeme 1 lžící oleje a 15 minut zapékáme. Hotové je posypeme nasekanou petrželkou.
-
4
Upečenou kachnu přendáme do jiné nádoby, tuk v pekáči vysmahneme, polovinu sádla slijeme do hrnku, šťávu zalijeme trochou vody a přivedeme do mírného varu. Nožem oškrábeme přípečky na stranách pekáče, na lžíci rozmícháme trochu vody s malým množstvím solamylu, chvilku povaříme a tím šťávu slabě zahustíme.
-
5
Z kachny odstraníme nitě a rozdělíme ji na porce, které položíme na talíř, přelijeme šťávou a obložíme zapečenými paprikami. Jinou přílohu nepodáváme.