Kuře se zeleninou po burgundsku
Suroviny
- 250 g Celer bulvový
- 50 g Máslo čerstvé
- 100 g Sádlo škvařené
- 150 g Petržel kořen
- 200 g Hrachové lusky
- 40 g Mouka pšeničná hladká
- 250 ml Víno červené
- 100 ml Voda pitná
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Kuře
- 2 polévková lžíce Pažitka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1374 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 100 g
- Sodík 770 mg
- Bílkoviny 84 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 358 mg
- Draslík 1412.5 mg
- Vláknina 8291.3 mg
- Vitamín A 8291.3 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 93.9 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Středně velké kuře rozčtvrtíme, zbavíme konců křídel a vykostíme. Velkou cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme, očistíme, oloupeme a na kostky nakrájíme celer s petrželí, vyloupeme hrachové lusky a nasekáme pažitku.
-
2
Kuřecí čtvrtky naklepeme a osolíme a po obou stranách v kastrole na sádle dorůžova osmahneme. Přeložíme je do jiné nádoby a udržujeme v teple.
-
3
Do tuku v kastrole dáme zpěnit cibuli, přidáme mouku, zasmahneme ji, zásmažku zalijeme červeným vínem s vodou a metličkou prošleháme. Omáčku osolíme a opepříme, vrátíme opečené maso, zakryjeme pokličkou a na mírném ohni dusíme doměkka.
-
4
Mezitím ve slané vodě uvaříme nakrájenou zeleninu s hráškem, scedíme ji a přidáme do omáčky, do které ještě přimícháme máslo.
-
5
Hotové maso přendáme na ohřáté talíře, posypeme sekanou pažitkou a přelijeme zeleninovou omáčkou.