Zahuštěná polévka Bresane
Suroviny
- 40 g Celer bulvový
- 30 g Cibule
- 80 g Játra hovězí
- 40 g Kapusta hlávková
- 30 g Máslo čerstvé
- 80 g Máslo čerstvé
- 40 g Mrkev kořen
- 800 g Kosti hovězí řídké
- 300 g Dýně
- 40 g Petržel kořen
- 150 g Kosti hovězí morkové
- 60 g Mouka pšeničná hladká
- 0.2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Nové koření celé
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 837 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 81 g
- Sodík 878 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 160.3 mg
- Draslík 648 mg
- Vláknina 3035 mg
- Vitamín A 3035 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.6 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dýni oloupeme, překrojíme, odstraníme jádra a dužinu nakrájíme na kostičky o hraně 1,5 cm.
-
2
V kastrolu zpěníme máslo, přidáme kostičky dýně, zamícháme, stáhneme plamen a pod pokličkou na mírném ohni dusíme za občasného míchání 20 minut, potom odstavíme z ohně, osolíme a rozdělíme na talíře nebo do misek.
-
3
Přelijeme horkým základem a podáváme.
-
5
Základ pro přípravu zahuštěných (jíškových) polévek [50912]:
-
6
Nasekané kosti dobře omyjeme, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a pomalým varem 2-3 hodiny vaříme (čím déle, tím lépe).
-
7
Mrkev, celer, petržel a cibuli očistíme, oloupeme a nakrájíme na plátky. Kapustu nakrájíme na nudličky, hovězí játra na kostičky.
-
8
V kastrolku zpěníme 20 g másla, přidáme zeleninu, zamícháme, chvíli opékáme, pak přidáme játra a opékáme ještě 5 minut. Podlijeme trochou právě se vařícího vývaru, přikryjeme pokličkou a dusíme. Po dvaceti minutách zeleninu přendáme k vývaru, vše osolíme, přidáme pepř, nové koření, a zakryté vaříme ještě nejméně půl hodiny.
-
9
Zatím si připravíme jíšku. Na pánvi rozpustíme 60 g másla, přidáme hladkou mouku a na mírném ohni mícháme tak dlouho, až tuk přestane pěnit.
-
10
Vývar z kostí přecedíme, vrátíme na oheň, přidáme jíšku, kterou metlou rozšleháme a na mírném ohni vaříme asi hodinu.