Studená slepice po australsku
Suroviny
- 250 ml Majonéza
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Salát hlávkový
- 4 ks Hřebíček
- 2 ks Paprika zelená
- 2 ks Paprika červená
- 0.75 l Voda pitná
- 1 kg Slepice
- 2 polévková lžíce Kečup
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 930 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 238 g
- Sodík 876 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 185 mg
- Draslík 879.4 mg
- Vláknina 12481.8 mg
- Vitamín A 12481.8 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 90.3 mg
- Vitamín E 8.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Svaříme 0,5 l vody se solí, citronovou šťávou, neoloupanou cibulí překrojenou napůl, pepřem, hřebíčkem a cukrem. Vzniklou marinádu necháme vychladnout.
-
2
Do mísy vložíme na čtvrtky nakrájenou a konců křídel zbavenou slepici, přelijeme ji marinádou, přiklopíme a necháme v chladničce 24 hodin marinovat.
-
3
Druhý den marinádu přecedíme, přidáme zbylou vodu a ve větším hrnci přivedeme k varu. Do vroucí marinády vložíme čtvrtky slepice a asi hodinu vaříme doměkka. Ještě teplou ji vykostíme, maso necháme vychladnout a nakrájíme na plátky.
-
4
Mezitím na proužky nakrájíme mrkev, malé červené a zelené papriky a rajčata na plátky. Dále promícháme majonézu s kečupem a menší opranou hlávku salátu rozdělíme na listy.
-
5
Na velkou mísu rozložíme salátové listy, na ně naklademe plátky masa, obložíme zeleninou, vše přelijeme ochucenou majonézou a podáváme.