Pečený losos v listovém těstě s béarnskou omáčkou
Suroviny
- 400 g Listové těsto
- 100 g Máslo čerstvé
- 150 g Máslo čerstvé
- 30 g Sezam - semena
- 30 g Cukr krupice
- 5 g Bobkový list
- 40 g Šalotka
- 400 g Špenát listový čerstvý
- 800 g Losos - filety
- 20 g Estragon
- 2 krajíc Chléb celozrnný žitný
- 30 ml Ocet vinný
- 3 ml Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Sůl mořská
- 8 ks Chřest bílý
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 12 ks Chřest zelený
- 3 l Voda pitná
- 4 dl Víno bílé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1404 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 98 g
- Sodík 1515 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 454.3 mg
- Draslík 1588.1 mg
- Vláknina 10808 mg
- Vitamín A 10808 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.4 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 78.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 160 stupňovou teplotu. Špenátové listy očistíme, omyjeme a vymačkáme zbytečnou vodu. Špenát dochutíme solí, pepřem a promícháme. Filety lososa nakrájíme na porce, zbavíme je kůže, posypeme je mořskou solí a pepřem.
-
2
Na přípravu lososa: Listové těsto jemně rozvalíme, nakrájíme na obdélníkové plátky, které naskládáme před sebe na pracovní plochu. Na kraj obdélníku položíme porci lososa, na něj dáme připravený špenát. Lososa a špenát přeložíme druhou půlkou, konce zmáčkneme, aby se při pečení nerozešly a naskládáme je na pečícím papírem vyložený plech. Nakonec těsto potřeme rozkvedlaným žloutkem, posypeme sezamovými semínky a hrubou mořskou solí. V předehřáté troubě pečeme přibližně 25 minut. Pečeme do zlatové barvy a křupavě opečeného listového těsta. Teplota upečeného lososa by měla být 45 stupňů. Vytáhneme lososa z trouby a udržujeme v teple.
-
3
Na přípravu bílého chřestu: Do hrnce vlijeme vodu, kterou osolíme, opepříme, přidáme máslo s bobkovým listem a přivedeme k varu. Do vařící vody vložíme oloupaný chřest a krajíce chleba. Snížíme teplotu a chřest spolu s chlebem povaříme tak dlouho, aby se chřest uvařil doměkka. Potom scedíme a vývar necháme k dalšímu použití.
-
4
Příprava zeleného chřestu: Chřest oškrabeme škrabkou a vložíme do vřící a osolené vody, kde ho zblanšírujeme nejdéle 3 minuty. Chřest má být křupavý a měkký. Scedíme jej a vychladíme ve vodě s ledem, aby neztratil barvu. Těsně před použitím bílý a zelený chřest zahřejeme v pánvičce na rozehřátém másle.
-
5
Příprava béarnské omáčky: Do kastrůlku vlijeme ocet a víno, přidáme nakrájenou šalotku, cukr, polovinu estragonu a vše dohromady svaříme. Skoro všechna tekutina by se měla vyvařit. Do základu přimícháme 3 žloutky, podle chuti sůl, pepř. Zalijeme trochou vývaru z chřestu a za stálého šlehaní na slabém ohni vaříme až do zahoustnutí omáčky. Potom stáhneme z ohně, šleháním přiléváme rozpuštěné máslo. Když je omáčka hotová, vmícháme do ní drobně nasekaný estragon, dochutíme ještě solí, pepřem a nakonec podle chutě přidáme citrónovou šťávu.
-
6
Do středu talíře dáme pečeného lososa v těstě, přilijeme béanskou omáčku, ozdobíme zeleným a bílým chřestem a připravené porce servírujeme.