Krk hovězí s květákem
Suroviny
- 500 g Cibule
- 50 g Tymián čerstvý
- 300 g Kosti hovězí morkové
- 50 g Rozmarýn čerstvý
- 500 ml Vývar z hovězích kostí
- 100 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1.5 ks Květák
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Nové koření celé
- 5 ks Pepř černý celý
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 6 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 1 kg Hovězí krkovice
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1965 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 156 g
- Sodík 1700 mg
- Bílkoviny 94 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 326.8 mg
- Draslík 2643.7 mg
- Vláknina 27144.4 mg
- Vitamín A 27144.4 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 215.2 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno a vložíme na pánev, kde ji orestujeme. K cibuli a česneku přisypeme papriku a přidáme rajský protlak. Orestujeme a přilijeme hovězí vývar. Osolíme, opepříme, vložíme tymián a rozmarýn. Počkáme, dokud směs nezačne vřít. Hovězí maso rozčtvrtíme, osolíme a opepříme. Do malého útržku plátna vložíme bobkový list, celý pepř a nové koření. Všechny kusy masa vložíme do vývaru a přidáme tam ještě zavázané plátýnko s kořením. Vaříme, až maso změkne.
-
2
Lžičkou vybereme z morkových kostí morek.
-
3
Z hrnce vyndáme měkké maso a plátýnko s kořením. Šťávu svaříme na menší objem. Pak vložíme maso znovu do hrnce a přidáme ještě vydlabaný morek. Vypneme plotnu a necháme maso ještě 5 minut dojít.
-
4
Na růžičky si rozebereme květák a vložíme do osolené vody. Přidáme lžičku cukru. Uvaříme květák tak, aby byl poloměkký. Necháme růžičky vychladnout a pak obalujeme v hladké mouce, ve vejcích a ve strouhance. Smažíme ve vyšší vrstvě tuku na pánvi. Přebytečný tuk odsajeme ubrousku.
-
5
Maso s morkem servírujeme s osmaženým květákem.