Kuře po dalmátsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 1000 g Kuře
  • 120 g Olej rostlinný
  • 30 g Mouka pšeničná hladká
  • 250 ml Vývar zeleninový
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 4 ks Rajčata
  • 2 ks Chilli paprička
  • 2 ks Paprika zelená
  • 2 ks Paprika červená
  • 4 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Bazalka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 668 kcal
  • Sacharidy 20 g
  • Tuky 51 g
  • Sodík 577 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 135.8 mg
  • Draslík 687.4 mg
  • Vláknina 6808.8 mg
  • Vitamín A 6808.8 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 81.7 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuře rozporcujeme, vykostíme, naklepeme a osolíme. Osolené kuřecí čtvrtky po obou stranách v kastrole na horkém oleji 10 minut opékáme, opečené porce uložíme do jiné nádoby a uchováme v teple.

  • 2

    Oloupeme a nakrájíme nadrobno cibuli, prolisujeme česnek, ostrouháme citron a vymačkáme z něj šťávu. Dále na proužky nakrájíme stopek a semen zbavené 2 zelené a 2 červené papriky, nadrobno nasekáme 2 chilli papričky, rajčata nakrájíme na osminky a nasekáme čerstvou bazalku.

  • 3

    Na výpeku z kuřat necháme zpěnit drobně nakrájenou cibuli s chilli papričkami, pak přidáme hladkou mouku a za stálého míchání necháme zasmahnout. Zásmažku zalijeme zeleninovým vývarem a citrónovou šťávou, svaříme na řídkou omáčku, přidáme sůl, mletý pepř, česnek a citrónovou kůru. Opečené maso vrátíme do omáčky. Nádobu zakryjeme pokličkou a na mírném ohni asi 30 minut dusíme doměkka.

  • 4

    Mezitím v pánvi na másle rozpustíme cukr, necháme ho zkaramelizovat, přidáme papriky s rajčaty, prudce je opečeme, stáhneme plamen, zakryjeme a ještě 5 minut dusíme.

  • 5

    Hotové maso přendáme z omáčky na ohřáté talíře, do omáčky vmícháme dušené papriky s rajčaty a směsí přelijeme porce masa. Servírujeme ozdobené lístky bazalky.

Komentáře k receptu