Řízek máslový s bramborami
Suroviny
- 800 g Vepřová plec
- 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 50 ml Ocet vinný
- 2 ks Brambory
- 1 ks Křen
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 ks Červená řepa
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Fenykl obecný
- 1 špetka Koriandr čerstvý
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mléko plnotučné sušené
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 889 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 56 g
- Sodík 612 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 286.4 mg
- Draslík 2388.9 mg
- Vláknina 28240.4 mg
- Vitamín A 28240.4 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 164.2 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do jednoho kastrolu dáme vařit ve vodě brambory ve slupce, do druhého kastrolu omytou, neoloupanou řepu.
-
2
Vepřové maso rozkrájíme na malé kousky a v mlýnku na maso dvakrát pomeleme. K pomletému masu přidáme všechny suroviny na masovou fáš: hladkou mouku, vejce, smetanu, sůl, pepř, muškátový oříšek, mléko. Rukama dobře propracujeme hmotu a potom z ní tvoříme bochánky, na nichž uděláme nožem šikmé proužkování.
-
3
Pečicí plech lehce potřeme olejem a bochánky rozložíme na něj. Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vložíme dovnitř a máslové řízky 10 minut pečeme. Potom teplotu snížíme na 100 °C a necháme ještě dopéci. Ke šťávě vypečené z masa přidáme trochu másla a přelijeme jím máslové řízky.
-
4
Z brambor oloupeme slupky, přidáme k nim máslo a trochu nastrouhaného křenu. Rozšťoucháme a servírujeme k řízkům.
-
5
Připravíme salát. Uvařenou řepu vložíme do studené vody, aby se přestala vařit. Oloupeme ji a nastrouháme na proužky. Promícháme ji se lžící slunečnicového oleje a přes cedník přelijeme lákem, který jsme uvařili z vinného octa, koření a křenu. Uvařený křen pak přidáme k řepě. Lehce promícháme a salát necháme vychladit.