Smetanovo-křenová omáčka s uzeným jazykem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 220 g Křen
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 kávová lžička Ocet kvasný lihový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1.5 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 5 ks Nové koření celé
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1.5 dl Hovězí vývar základní
  • 1 kg Hovězí uzený jazyk
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1298 kcal
  • Sacharidy 41 g
  • Tuky 102 g
  • Sodík 429 mg
  • Bílkoviny 56 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 323.8 mg
  • Draslík 325.5 mg
  • Vláknina 6930.3 mg
  • Vitamín A 6930.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 80.4 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 36.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Uzený jazyk důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce s 1 litrem vody, přidáme očištěnou cibuli s česnekem, bobkovým listem, novým kořením, solí a pomalu pod poklicí vaříme 70-80 minut.

  • 2

    Přibližně 15 minut před dovařením uvaříme smetanovo-křenovou omáčku. Oloupeme, omyjeme křen, který jemně nastrouháme. V hrnci rozpustíme máslo, do kterého přimícháme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji hovězím vývarem, jíšku rozšleháme metličkou, aby se netvořily hrudky a pomalu ji vaříme 5 minut. Přidáme sůl, cukr a ocet, vaříme další 2-3 minuty. Nakonec přidáme sladkou smetanu a za stálého míchání přidáme křen.

  • 3

    Uvařený měkký jazyk vyjmeme z vývaru, dáme do síta, propláchneme znovu pod studenou vodou a sloupneme ho. Přes vlákno jazyk nakrájíme na plátky. Na talíře nalijeme smetanovo-křenovou omáčku. Na ni poklademe ozdobně plátky jazyka a servírujeme.

Komentáře k receptu