Smetanovo-křenová omáčka s uzeným jazykem
Suroviny
- 220 g Křen
- 100 g Máslo čerstvé
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1.5 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 5 ks Nové koření celé
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1.5 dl Hovězí vývar základní
- 1 kg Hovězí uzený jazyk
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1298 kcal
- Sacharidy 41 g
- Tuky 102 g
- Sodík 429 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 323.8 mg
- Draslík 325.5 mg
- Vláknina 6930.3 mg
- Vitamín A 6930.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 80.4 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 36.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Uzený jazyk důkladně omyjeme pod tekoucí vodou, dáme do hrnce s 1 litrem vody, přidáme očištěnou cibuli s česnekem, bobkovým listem, novým kořením, solí a pomalu pod poklicí vaříme 70-80 minut.
-
2
Přibližně 15 minut před dovařením uvaříme smetanovo-křenovou omáčku. Oloupeme, omyjeme křen, který jemně nastrouháme. V hrnci rozpustíme máslo, do kterého přimícháme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Zředíme ji hovězím vývarem, jíšku rozšleháme metličkou, aby se netvořily hrudky a pomalu ji vaříme 5 minut. Přidáme sůl, cukr a ocet, vaříme další 2-3 minuty. Nakonec přidáme sladkou smetanu a za stálého míchání přidáme křen.
-
3
Uvařený měkký jazyk vyjmeme z vývaru, dáme do síta, propláchneme znovu pod studenou vodou a sloupneme ho. Přes vlákno jazyk nakrájíme na plátky. Na talíře nalijeme smetanovo-křenovou omáčku. Na ni poklademe ozdobně plátky jazyka a servírujeme.