Špikované hovězí srdce s růžičkovou kapustou
Suroviny
- 80 g Celer bulvový
- 300 g Cibule
- 800 g Hovězí srdce
- 250 g Kapusta růžičková
- 80 g Mrkev kořen
- 200 g Slanina vepřová
- 80 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Cukr třtinový
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
- 5 ks Nové koření celé
- 3 špetka Sůl
- 2 špetka Zázvor mletý
- 3 špetka Kmín drcený
- 3 špetka Pepř bílý
- 2 stroužek Česnek
- 6 dl Voda pitná
- 4 dl Hovězí vývar základní
- 0.07 dl Olej slunečnicový
- 3 dl Víno madeira
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.09 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 780 kcal
- Sacharidy 31 g
- Tuky 42 g
- Sodík 1483 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 294.5 mg
- Draslík 1120.5 mg
- Vláknina 12138.7 mg
- Vitamín A 12138.7 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.5 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slaninu nakrájíme na tenké hranolky. Z hovězího srdce odstraníme blanky, srdce dobře omyjeme, osušíme a protkneme pomocí špikovací jehly na více místech slaninou. Očistíme a omyjeme cibuli s česnekem, mrkev, celer a petržel. Kapustičky očistíme, tvrdší části "od stopek" odkrojíme a kapustičky promyjeme v sítu pod tekoucí vodou a necháme okapat. Cibule drobně pokrájíme, česnek prolisujeme, kořenovou zeleninu nastrouháme nahrubo.
-
2
V hrnci na rozpáleném oleji a másle osmažíme cibuli se zeleninou dozlatova. Poté přidáme rajský protlak, sůl, celý pepř, zázvor, nové koření a třtinový cukr. Promícháme, přilijeme čistý hovězí vývar, vložíme prošpikované srdce a pod pokličkou pomalu dusíme přibližně 60-90 minut.
-
3
Mezitím v rendlíku přivedeme k varu 5-6 dl vody, do které dáme kapustičku. Vaříme ji jen jednu minutu, poté ji scedíme a promyjeme studenou tekoucí vodou. Anglickou slaninu pokrájíme na proužky a osmažíme téměř dozlatova, přidáme k ní prolisovaný česnek, kapustičky, sůl, drcený kmín a čerstvě pomletý pepř. Kapustičky promícháme a krátce orestujeme (asi 1-2 minuty). Poté je pokapeme citrónovou šťávou.
-
4
V pánvi rozpustíme máslo, na něm usmažíme z hladké mouky světlou mouku. Měkké srdce vyjmeme z vývaru, který přecedíme, zahustíme jíškou, povaříme 5-7 minut, přilijeme červené víno a případně dochutíme solí.
-
5
Srdce pokrájíme na plátky a porce dáme na talíře. Přidáme k nim kapustičky se slaninou a servírujeme.