Sýrové fondue s bílými hřiby

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Sýr Gruyére
  • 400 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 100 g Hříbky čerstvé
  • 40 g Cibule perlová
  • 500 g Bageta
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 1 špetka Zázvor mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 4 dl Víno bílé
  • 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1353 kcal
  • Sacharidy 85 g
  • Tuky 72 g
  • Sodík 1155 mg
  • Bílkoviny 74 g
  • Uhlovodany 82 g
  • Cholesterol 212 mg
  • Draslík 435.9 mg
  • Vláknina 6541.1 mg
  • Vitamín A 6541.1 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.1 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sýry Gruyere a Emental necháme v pokojové teplotě asi 1 hodinu, pak je nastrouháme, dáme do mísy a promícháme s 2 lžícemi maizeny. Očištěné a omyté bílé hřiby osušíme a nakrájíme na kostky. Malé perlové cibulky očistíme. Bílou bagetu pokrájíme na kostky velikosti sousta a odložíme do mísy (každý kousek by měl mít kůrku).

  • 2

    Očistíme 2 stroužky česneku, jeden stroužek posekáme nadrobno, druhým rozpůleným stroužkem vytřeme dno a stěny hlubší silnostěnné pánve. V míse promícháme oba sýry, maizenu (škrob), bílý pepř a špetku zázvoru.

  • 3

    Rozehřejeme máslo a za stálého míchání cibulku, posekaný česnek a hřiby zpěníme. Zmírníme teplotu, přilijeme 3 dl vína, přidáme česnek a pomalu přivedeme k varu. Po hrstech zašleháváme sýr a necháme ho za stálého míchání rozpustit. Po každém přidání hrsti sýru prošleháme směs dohladka a přidáváme po lžících zbylé víno.

  • 4

    Pak roztopenou směs přesuneme do nádoby na fondue a udržujeme ji teplou tak, že ji postavíme na stůl nad zapálený hořáček.

  • 5

    Každý host si napichuje na dlouhou vidličku kousky bagety a namáčí je v horkém fondue.

Komentáře k receptu