Kapustová polévka s lančmítem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 150 g Kapusta hlávková
  • 200 g Luncheon Meat
  • 250 g Mrkev kořen
  • 300 g Pórek
  • 150 g Petržel kořen
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Estragon
  • 1 kávová lžička Saturejka
  • 2 ks Brambory
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Šalotka
  • 4 ks Cibulka jarní
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 488 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 172 g
  • Sodík 1021 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 42 g
  • Cholesterol 42 mg
  • Draslík 1195.6 mg
  • Vláknina 17469.5 mg
  • Vitamín A 17469.5 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 123.4 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme a omyjeme brambory, pokrájíme je na kostičky a dáme vařit do 1 litru bujonu z kořenové zeleniny. Budeme je vařit přibližně 10-12 minut. Přidáme sůl a kmín.

  • 2

    Mezitím si omyjeme kapustu a nakrájíme na nudličky. Jarní cibulku očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Luncheon Meat (lančmít) dáme do misky a rozmačkáme ho vidličkou a s kapustou ho doložíme do polévky přibližně v polovině vaření brambor. Dochutíme pepřem.

  • 3

    V pánvi si na másle osmažíme dozlatova cibulku a polovinu přidáme do polévky a dochutíme solí.

  • 4

    Každou porci ozdobíme kolečky zbylé osmažené cibulky a podáváme.

  • 5

    Bujon z kořenové zeleniny [30788]:

  • 6

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.

  • 7

    Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.

  • 8

    V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.

  • 9

    Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.

  • 10

    Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.

Komentáře k receptu