Zeleninová zapékaná polévka s parmezánem
Suroviny
- 200 g Brambory
- 50 g Celer bulvový
- 250 g Celer bulvový
- 100 g Květák
- 100 g Mrkev kořen
- 100 g Mrkev kořen
- 250 g Pórek
- 100 g Sýr Parmezán
- 200 g Tuřín
- 100 g Strouhanka
- 50 g Petržel kořen
- 200 g Petržel kořen
- 200 g Romanesco
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Libeček
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Víno růžové
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Sherry brandy
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- 2 polévková lžíce Máslo bylinkové
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 730 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 143 g
- Sodík 3203 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 72 g
- Cholesterol 35 mg
- Draslík 1132.5 mg
- Vláknina 42000.6 mg
- Vitamín A 42000.6 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 126.9 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou brokolici Romanesco a květák rozdělíme na růžičky.
-
2
Očištěnou a omytou kořenovou zeleninu - mrkev, celer a petržel pokrájíme na kostičky. Očištěné a omyté brambory pokrájíme na kostičky. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
-
3
V hrnci na rozpuštěném bylinkovém másle podusíme kořenovou zeleninu. Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přidáme brambory a pomalu vaříme 6-8 minut.
-
4
Polévku dochutíme solí, pepřem, 3 lžícemi Sherry brandy a nalijeme ji do zapékacích polévkových misek.
-
5
V pánvi na rozpáleném oleji opražíme strouhanku a do ní vmícháme 100 g nastrouhaného parmezánu a petrželku.
-
6
Směs rozdělíme na misek s polévkou a dáme je do předem vyhřáté trouby na 200°C zapéct. Zapékáme přibližně 5-7 minut a podáváme. Zeleninový bujon [30258]:
-
7
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
-
8
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
-
9
Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
-
10
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
-
11
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
-
12
Případně dochutíme solí a pepřem.