Silný bažantí bujon

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 200 g Kuřecí křídla
  • 150 g Petržel kořen
  • 300 g Bažantí prsa
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 2 špetka Nové koření mleté
  • 2 špetka Hřebíček mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 7 dl Voda pitná
  • 5 dl Víno portské
  • 0.5 dl Víno madeira
  • 0.5 dl Rakytníková šťáva
  • 1 kg Křepelka
  • 2 cl Hruškovice
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1040 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 147 g
  • Sodík 539 mg
  • Bílkoviny 91 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 225.5 mg
  • Draslík 1479.1 mg
  • Vláknina 17684.5 mg
  • Vitamín A 17684.5 mg
  • Vitamín B6 2.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 105.7 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá bažantí prsa pokrájíme na plátky a přidáme do křepelčího bujonu. Přidáme 2cl hruškovice a pomalu vaříme 20 minut.

  • 2

    Vaječný bílek vyšleháme na tuhý sníh. Před dovařením lžicí vykrojíme ze sněhu noky a opatrně je dáme do vařící polévky.

  • 3

    Nemícháme, vaříme je asi 3 - 5 minut, až ztuhnou. Pak bujon podáváme. Křepelčí studený bujon [29586]:

  • 4

    Očištěnou a omytou křepelku rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omytá kuřecí křídla. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel, pórek a cibuli pokrájíme na kousky a v pánvi zeleninu podusíme na másle přibližně 10 minut, pak ji přiložíme k masu, zalijeme 7 dl vody a 5 dl portského vína.

  • 5

    Přidáme omytou nať petržele a celeru, větvičky svážeme, 4 ks jalovce, 1 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaného česneku a 1 lžíci barevného pepře. Když vývar přijde k varu, teplotu zmírníme a pod pokličkou musí vývar jen probublávat 1 hodinu.

  • 6

    Vývar scedíme a když vychladne, dáme do chladničky. Z vývaru posbíráme ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon.

  • 7

    Maso obereme, pokrájíme a můžeme použít do různých polévek.

  • 8

    Do studeného bujonu přidáme 0.5 dl Madeiry a 0.5 dl rakytníkové šťávy. Dochutíme solí, mletým hřebíčkem, mletým novým kořením a podáváme.

Komentáře k receptu