Čínská zeleninová polévka
Suroviny
- 300 g Zeleninová směs čínská - mražená
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Játra kuřecí
- 150 g Kuřecí srdíčka
- 150 g Žaludky drůbeží
- 15 g Zázvor celý
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pasta Sambal Oelek
- 4 ks Kachní stehna
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Cibule
- 1 ks Petržel kořen
- 2 ks Mrkev kořen
- 3 ks Rajčata
- 2 ks Citronová tráva
- 4 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 1 kg Kachna mražená
- 3 polévková lžíce Husí sádlo
- 1 polévková lžíce Nové koření celé
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1937 kcal
- Sacharidy 55 g
- Tuky 306 g
- Sodík 797 mg
- Bílkoviny 111 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 423.4 mg
- Draslík 1755.3 mg
- Vláknina 13104.2 mg
- Vitamín A 13104.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 73.4 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zázvor očistíme, omyjeme a nastrouháme.
-
2
4 kusy kachních stehen omyjeme a dáme je vařit do 1 litru kachního bujonu, vaříme 12-15 minut. Mezitím do polévky přidáme omytou citronovou trávu a čerstvý zázvor.
-
3
Po 15 minutách vaření maso vyjmeme, zbavíme kůže a kostí, maso pokrájíme na kostky, vrátíme nazpět do vývaru. Pak přidáme mraženou čínskou zeleninovou směs (která obsahuje klíčky fazole Mungo, mrkev, červená paprika, pórek, čínské hřiby, bambusové výhonky - zn. Bonduelle) a vaříme dalších 8 minut.
-
4
Polévku ochutíme solí, 1/4 lžičky omáčky Sambal oelek a podáváme.
-
5
Bujon z kachny [29086]:
-
6
Očištěnou a rozporcovanou kachnu omyjeme a dáme do většího hrnce.
-
7
Důkladně omyjeme drůbeží srdíčka, játra, žaludky a přidáme je k masu. Přilijeme 8 dl vody, 4 dl červeného vína, přidáme 1 lžíci celého pepře, 1 lžíci nového koření, 1 bobkový list, sůl, vaříme 100 minut. Když přijde voda k varu, snížíme teplotu a pod pokličkou necháme vývar jen probublávat.
-
8
Mezitím očištěnou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Omytá rajčata rozkrájíme na osminky. Oloupanou cibuli pokrájíme na kostky. V pánvi na rozpuštěném husím sádle všechnu zeleninu asi 10 minut podusíme a přidáme ji do vody k masu.
-
9
Šalvějové lístky omyjeme, přibližně 15 minut před dokončením je přiložíme do polévky.
-
10
Hotový vývar scedíme. Dáme vychladnout a necháme do druhého dne v chladničce. Ze studeného vývaru posbíráme omastek (nebo ho znovu přecedíme).
-
11
Obrané pokrájené maso z kachny můžeme podávat v čistém, znovu ohřátém bujonu nebo bujon použijeme k vaření různých variací polévek.