Slepičí rýžovo-žitná polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 155 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Mrkev kořen
  • 200 g Pórek
  • 150 g Pórek
  • 100 g Petržel kořen
  • 50 g Rýže Basmati
  • 50 g Obilí
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 1 kg Slepice
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 624 kcal
  • Sacharidy 40 g
  • Tuky 132 g
  • Sodík 935 mg
  • Bílkoviny 65 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 185 mg
  • Draslík 1128.6 mg
  • Vláknina 16315.1 mg
  • Vitamín A 16315.1 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 56.4 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěný pórek omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. V pánvi si rozehřejeme máslo a pórek zpěníme.

  • 2

    Obilí a rýži dobře promyjeme a dáme vařit do vody společně. Vaříme přibližně 15 minut, pak směs scedíme a promyjeme pod tekoucí vodou.

  • 3

    Přivedeme k varu 1 litr slepičího bujonu. Dáme do něj uvařenou rýži s obilím a vaříme 5 minut.

  • 4

    Pak přidáme pórek, polévku ochutíme solí, pepřem, necháme přejít 2 minuty varem a podáváme.

  • 5

    Slepičí bujon [28675]:

  • 6

    Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.

  • 7

    Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.

  • 8

    Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, aby jsme docílili čistého vývaru.

  • 9

    Když je maso měkké vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.

  • 10

    Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.

Komentáře k receptu