Slepičí rýžovo-žitná polévka
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 200 g Pórek
- 150 g Pórek
- 100 g Petržel kořen
- 50 g Rýže Basmati
- 50 g Obilí
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 624 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 132 g
- Sodík 935 mg
- Bílkoviny 65 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 185 mg
- Draslík 1128.6 mg
- Vláknina 16315.1 mg
- Vitamín A 16315.1 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 56.4 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěný pórek omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. V pánvi si rozehřejeme máslo a pórek zpěníme.
-
2
Obilí a rýži dobře promyjeme a dáme vařit do vody společně. Vaříme přibližně 15 minut, pak směs scedíme a promyjeme pod tekoucí vodou.
-
3
Přivedeme k varu 1 litr slepičího bujonu. Dáme do něj uvařenou rýži s obilím a vaříme 5 minut.
-
4
Pak přidáme pórek, polévku ochutíme solí, pepřem, necháme přejít 2 minuty varem a podáváme.
-
5
Slepičí bujon [28675]:
-
6
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
-
7
Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
-
8
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, aby jsme docílili čistého vývaru.
-
9
Když je maso měkké vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
-
10
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.