Slepičí cuketová polévka
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Cuketa
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 70 g Těstoviny čtyřvaječné
- 100 g Petržel kořen
- 150 g Smetana zakysaná 14%
- 200 g Cuketa žlutá
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Tymián čerstvý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 2 špetka Paprika mletá sladká
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 775 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 146 g
- Sodík 932 mg
- Bílkoviny 67 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 197 mg
- Draslík 1336.4 mg
- Vláknina 15381.4 mg
- Vitamín A 15381.4 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 64.7 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zelenou a žlutou cuketu omyjeme, oloupeme, zbavíme jadérek a pokrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno.
-
2
Oloupaný česnek prolisujeme a odložíme do misky.
-
3
V hrnci si rozehřejeme máslo a nejdříve zpěníme cibuli, pak k ní přidáme cuketu, promícháme a podusíme 5-7 minut pod pokličkou.
-
4
Potom cuketu poprášíme moukou, promícháme a zalijeme 1 litrem slepičího bujonu.
-
5
Když polévka přijde k varu, přidáme 70 g těstovin (např.zn. Rissoni), které vaříme přibližně 4-6 minut (podle návodu).
-
6
Polévku ještě dochutíme solí, pepřem, paprikou, přimícháme zakysanou smetanu, posypeme lístky omytého tymiánu a podáváme.
-
7
Slepičí bujon [28675]:
-
8
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
-
9
Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
-
10
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, aby jsme docílili čistého vývaru.
-
11
Když je maso měkké vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
-
12
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.