Čočková polévka s uzeným jazykem
Suroviny
- 300 g Vepřový jazyk uzený
- 250 g Květák
- 200 g Čočka červená
- 200 g Celer bulvový
- 800 g Hovězí maso přední
- 800 g Hovězí žebra
- 200 g Petržel kořen
- 200 g Mrkev kořen
- 1.5 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Koriandr mletý
- 6 ks Šalotka
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Cibule
- 1 ks Chilli paprička
- 1 ks Pórek
- 1 stroužek Česnek
- 2 stroužek Česnek
- 1.5 l Hovězí vývar základní
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1776 kcal
- Sacharidy 104 g
- Tuky 98 g
- Sodík 2463 mg
- Bílkoviny 121 g
- Uhlovodany 100 g
- Cholesterol 374.8 mg
- Draslík 3536.6 mg
- Vláknina 26111.2 mg
- Vitamín A 26111.2 mg
- Vitamín B6 3.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 142.2 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli šalotku oloupeme, omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Čočku přebereme, dobře promyjeme v sítu a necháme odkapat. Pažitku omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky. Uvařený uzený jazyk nakrájíme na plátky.
-
2
V hrnci si na rozehřátém másle s olejem osmažíme cibuli s česnekem dorůžova, pak přilijeme 1 litr silného hovězího vývaru, přidáme promytou čočku, bobkový list, majoránku, mletý koriandr, podle chuti přidáme sůl, pepř a pomalu vaříme asi 20 minut do změknutí čočky.
-
3
Před koncem vaření vložíme do polévky pokrájený uzený jazyk, polévku povaříme 5 – 7 minut, posypeme pažitkou a podáváme.
-
4
Velmi silný hovězí vývar [27339]:
-
5
Omyté hovězí žebro vložíme do scezeného světlého hovězího vývaru bez zeleniny i uvařeného masa a vaříme minimálně dalších 90 minut.
-
6
Mezitím si očistíme a omyjeme mrkev, květák a petrželovou nať. Mrkev si pokrájíme na kolečka a květák rozebereme na růžičky. Petrželku si nakrájíme nadrobno.
-
7
Přibližně 10-15 minut před dovařením polévky vložíme nakrájenou mrkev s květákem. Uvařené maso z žebra obereme od kosti, pokrájíme na kostičky a vložíme zpět polévky. Přidáme petrželovou nať a podáváme.