Čočková polévka s uzeným jazykem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 250 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Vepřový jazyk uzený
  • 250 g Květák
  • 200 g Čočka červená
  • 200 g Celer bulvový
  • 800 g Hovězí maso přední
  • 800 g Hovězí žebra
  • 200 g Petržel kořen
  • 200 g Mrkev kořen
  • 1.5 kávová lžička Majoránka
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Koriandr mletý
  • 6 ks Šalotka
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Pórek
  • 1 stroužek Česnek
  • 2 stroužek Česnek
  • 1.5 l Hovězí vývar základní
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1776 kcal
  • Sacharidy 104 g
  • Tuky 98 g
  • Sodík 2463 mg
  • Bílkoviny 121 g
  • Uhlovodany 100 g
  • Cholesterol 374.8 mg
  • Draslík 3536.6 mg
  • Vláknina 26111.2 mg
  • Vitamín A 26111.2 mg
  • Vitamín B6 3.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 142.2 mg
  • Vitamín E 2.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli šalotku oloupeme, omyjeme a pokrájíme na tenká kolečka. Česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Čočku přebereme, dobře promyjeme v sítu a necháme odkapat. Pažitku omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky. Uvařený uzený jazyk nakrájíme na plátky.

  • 2

    V hrnci si na rozehřátém másle s olejem osmažíme cibuli s česnekem dorůžova, pak přilijeme 1 litr silného hovězího vývaru, přidáme promytou čočku, bobkový list, majoránku, mletý koriandr, podle chuti přidáme sůl, pepř a pomalu vaříme asi 20 minut do změknutí čočky.

  • 3

    Před koncem vaření vložíme do polévky pokrájený uzený jazyk, polévku povaříme 5 – 7 minut, posypeme pažitkou a podáváme.

  • 4

    Velmi silný hovězí vývar [27339]:

  • 5

    Omyté hovězí žebro vložíme do scezeného světlého hovězího vývaru bez zeleniny i uvařeného masa a vaříme minimálně dalších 90 minut.

  • 6

    Mezitím si očistíme a omyjeme mrkev, květák a petrželovou nať. Mrkev si pokrájíme na kolečka a květák rozebereme na růžičky. Petrželku si nakrájíme nadrobno.

  • 7

    Přibližně 10-15 minut před dovařením polévky vložíme nakrájenou mrkev s květákem. Uvařené maso z žebra obereme od kosti, pokrájíme na kostičky a vložíme zpět polévky. Přidáme petrželovou nať a podáváme.

Komentáře k receptu