Zapékaná sýrová polévka s houbami
Suroviny
- 120 g Sýr Gorgonzola
- 250 g Celer bulvový
- 350 g Hovězí oháňka
- 350 g Hovězí žebra
- 350 g Kosti hovězí morkové
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Zelí hlávkové bílé
- 200 g Hlíva ústřičná
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Petržel kudrnka
- 2 ks Cibule
- 14 ks Pepř 4 barev
- 1 ks Petržel - nať
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Mrkev kořen
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2010 kcal
- Sacharidy 64 g
- Tuky 304 g
- Sodík 962 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 113.1 mg
- Draslík 577 mg
- Vláknina 103003 mg
- Vitamín A 103003 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.6 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hlívu ústřičnou očistíme a nakrájíme na menší kousky. V hrnci rozehřejeme máslo a pokrájenou hlívu krátce podusíme. Ochutíme ji špetkou chilli, zalijeme 1 litrem čistého hovězího vývaru bez masa a polévku přivedeme k varu. Pomalu ji vaříme 8-10 minut.
-
2
Petrželku kudrnku omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky.
-
3
Plísňový sýr gorgonzolu pokrájíme na tenké nudličky, které dáme do zapékacích (polévkových) misek. Sýr posypeme citronovým pepřem, zalijeme vývarem s houbami a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct.
-
4
Polévku se sýrem zapékáme přibližně 10 minut při 180°C, pak ihned podáváme. Každou porci ozdobíme špetkou petrželky.
-
5
Hovězí vývar z kostí [27725]:
-
6
Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.
-
7
Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).
-
8
Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.