Pikantní vývar s piškotovým těstem
Suroviny
- 250 g Celer bulvový
- 30 g Máslo čerstvé
- 200 g Piškotový korpus vaječný
- 30 g Zelí hlávkové bílé
- 350 g Hovězí žebra
- 350 g Kosti hovězí morkové
- 350 g Hovězí oháňka
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 kávová lžička Pažitka
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Petržel - nať
- 18 ks Pepř 4 barev
- 1.5 l Voda pitná
- 5 polévková lžíce Víno portské
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2034 kcal
- Sacharidy 109 g
- Tuky 296 g
- Sodík 629 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 101 g
- Cholesterol 122.1 mg
- Draslík 655.1 mg
- Vláknina 130563 mg
- Vitamín A 130563 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.2 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
200 g piškotového korpusu pokrájíme na malé kosočtverce (4 x 3 cm) a rozdělíme je na 4 talíře.
-
2
Petrželovou nať kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme.
-
3
1 litr vývaru z kostí s červeným vínem ohřejeme, zalijeme pokrájené piškotové těsto v talířích, vývar posypeme pokrájenou petrželkou a podáváme.
-
4
Vývar z kostí s červeným vínem [27736]:
-
5
Scezený vývar z kostí (1 litr) s pokrájeným masem přivedeme k varu, přidáme do něj 5 lžic portského červeného vína, 2 lžíce rajského protlaku a ½ lžičky mleté červené papriky. Vývar vaříme při mírné teplotě 5 -7 minut.
-
6
Pažitku omyjeme, pokrájíme nadrobno. Polévku dochutíme solí a každou porci posypeme 1 lžičkou pažitky.
-
7
Hovězí vývar z kostí [27725]:
-
8
Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.
-
9
Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).
-
10
Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.