Královnina paštika s brzlíkem
Suroviny
- 50 g Telecí brzlík
- 150 g Telecí plec
- 50 g Telecí jazyk
- 250 g Kuřecí prsa
- 150 g Telecí maso mleté
- 20 g Máslo čerstvé
- 100 g Žampiony - sterilované
- 10 g Lanýž
- 15 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Žampiony - sterilované
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 4 ks Těsto na pizzu
- 1 ks Petržel kořen
- 8 ks Pepř černý celý
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Mrkev kořen
- 0.5 ks Citrony
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Cukr krupice
- 1.5 l Voda pitná
- 1.75 dl Vývar zeleninový
- 1 polévková lžíce Víno portské
- 1 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2032 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 129 g
- Sodík 2592 mg
- Bílkoviny 86 g
- Uhlovodany 65 g
- Cholesterol 248.5 mg
- Draslík 2597.9 mg
- Vláknina 73737 mg
- Vitamín A 73737 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 89.6 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 41.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
K přípravě této paštiky si namočíme brzlík den dopředu do studené vody. Druhý den očistíme a omyjeme mrkev, petržel, cibuli, vše vložíme do 2 litrů vody. Přidáme omyté telecí maso, sůl, pepř a vše vaříme 40 minut. Přidáme omytý jazyk a vše vaříme ještě 15 minut. Pak měkké maso s jazykem vyjmeme, jazyk oloupeme, oboje pokrájíme na kostičky, dáme do kastrolku a zakryjeme pokličkou, abychom udrželi maso co nejvíce horké.
-
2
Do vývaru vložíme opláchnutý brzlík, který vaříme jen 6-7 minut, potom ho vyjmeme, odstraníme žilky a dáme ho vařit do druhého kastrolku s čistou, mírně osolenou vodou. Vaříme přibližně 15 minut, pak ho nakrájíme na kostičky a přidáme k pokrájenému masu.
-
3
Pomleté telecí maso dáme do mísy, přidáme k němu 1 lžíci smetany, sůl, pepř, vše prohněteme a ze směsi vytvoříme kuličky, které budeme 15 minut vařit v zeleninovém vývaru, pak je vyjmeme a přidáme do mísy k masu.
-
4
V hrnci si uvaříme omáčku: rozpustíme máslo, přisypeme mouku a za stálého míchání přilijeme 1,75 dl vývaru. Po chvilce vaření odstavíme z plotny, přimícháme žloutek, portské víno a citronovou šťávu. Důkladně vymícháme hladkou omáčku, do které vložíme okapané sterilované žampiony, pokrájené maso a masové kuličky. Omáčku podle chuti osolíme, opepříme a můžeme přidat špetku cukru.
-
5
Na pekáč si dáme upečené mističky - paštiky z listového těsta a naplníme je masovou směsí s omáčkou, každou paštiku posypeme nastrouhaným lanýžem, zakryjeme víčkem z listového těsta a posypeme drobně pokrájenou petrželkou.
-
6
Královninu paštiku podáváme jako předkrm nebo hlavní jídlo.