Staročeské bosáky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 140 g Mouka pšeničná hrubá
  • 300 g Cibule
  • 100 g Slanina vepřová
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 4 l Voda pitná
  • 8 dl Voda pitná
  • 5 dl Mléko polotučné
  • 2.5 kg Brambory
  • 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.27 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 473 kcal
  • Sacharidy 79 g
  • Tuky 10 g
  • Sodík 635 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 57 g
  • Cholesterol 20.2 mg
  • Draslík 1828.7 mg
  • Vláknina 23737.3 mg
  • Vitamín A 23737.3 mg
  • Vitamín B6 1.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 51.2 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Půl kila omytých brambor uvaříme ve slupce v 7 dl vody. Vaříme je 20 minut, poté je scedíme, teplé oloupeme a hned jemně nastrouháme. Dáme je do mísy. 2 kg brambor oloupeme, omyjeme a syrové nastrouháme do druhé mísy. Aby brambory nezčernaly, nalijeme do mísy asi 2 dl vody.

  • 2

    Nastrouhané brambory dáme do cedníku, scedíme, přelijeme vroucím mlékem a necháme řádně okapat. Okapané brambory přidáme k vařeným bramborám, ještě přimícháme sůl, vejce a hrubou mouku. Těsto důkladně zpracujeme a dáme na pomoučený vál. Mělo by být polotuhé, vláčné. Poprášíme ho moukou, aby se nelepilo na prsty, vyválíme 2 tenké válečky přibližně o průměru 5-6 cm. Válečky nakrájíme asi na 2-3 cm díly a každý díl těsta vytvarujeme na malou šišku.

  • 3

    Ve velkém hrnci přivedeme k varu asi 4 litry vody se solí. Utvořené šišky - bosáky naházíme opatrně do vody, promícháme a pomalu vaříme 15-20 minut podle velikosti. Mezitím očistíme a nadrobno nakrájíme cibule a slaninu na kostičky.

  • 4

    V pánvi rozpustíme sádlo, přidáme slaninu, kterou vysmažíme dozlatova. Slaninové škvarky vyjmeme z omastku, na zbylý omastek dáme cibuli, kterou osmažíme dozlatova. Uvařené bosáky vyjmeme sítem, necháme okapat a dáme do velké mísy. Polijeme osmaženou cibulí s omastkem, škvarky ze slaniny, promícháme a podáváme.

Komentáře k receptu