Staročeské bosáky
Suroviny
- 140 g Mouka pšeničná hrubá
- 300 g Cibule
- 100 g Slanina vepřová
- 2 kávová lžička Sůl
- 4 l Voda pitná
- 8 dl Voda pitná
- 5 dl Mléko polotučné
- 2.5 kg Brambory
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.27 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 473 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 10 g
- Sodík 635 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 20.2 mg
- Draslík 1828.7 mg
- Vláknina 23737.3 mg
- Vitamín A 23737.3 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Půl kila omytých brambor uvaříme ve slupce v 7 dl vody. Vaříme je 20 minut, poté je scedíme, teplé oloupeme a hned jemně nastrouháme. Dáme je do mísy. 2 kg brambor oloupeme, omyjeme a syrové nastrouháme do druhé mísy. Aby brambory nezčernaly, nalijeme do mísy asi 2 dl vody.
-
2
Nastrouhané brambory dáme do cedníku, scedíme, přelijeme vroucím mlékem a necháme řádně okapat. Okapané brambory přidáme k vařeným bramborám, ještě přimícháme sůl, vejce a hrubou mouku. Těsto důkladně zpracujeme a dáme na pomoučený vál. Mělo by být polotuhé, vláčné. Poprášíme ho moukou, aby se nelepilo na prsty, vyválíme 2 tenké válečky přibližně o průměru 5-6 cm. Válečky nakrájíme asi na 2-3 cm díly a každý díl těsta vytvarujeme na malou šišku.
-
3
Ve velkém hrnci přivedeme k varu asi 4 litry vody se solí. Utvořené šišky - bosáky naházíme opatrně do vody, promícháme a pomalu vaříme 15-20 minut podle velikosti. Mezitím očistíme a nadrobno nakrájíme cibule a slaninu na kostičky.
-
4
V pánvi rozpustíme sádlo, přidáme slaninu, kterou vysmažíme dozlatova. Slaninové škvarky vyjmeme z omastku, na zbylý omastek dáme cibuli, kterou osmažíme dozlatova. Uvařené bosáky vyjmeme sítem, necháme okapat a dáme do velké mísy. Polijeme osmaženou cibulí s omastkem, škvarky ze slaniny, promícháme a podáváme.