Celozrnný chléb se směsí semínek z domácí pekárny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 30 g Droždí
  • 100 g Mouka žitná celozrnná
  • 400 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Med včelí
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Fenykl obecný
  • 0.5 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 polévková lžíce Sezam - semena
  • 1 polévková lžíce Slunečnice - semena
  • 1 polévková lžíce Dýňová semínka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 396 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 443 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 302 mg
  • Vláknina 24835.5 mg
  • Vitamín A 24835.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 4.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Všechna semínka v misce smícháme a lehce osmahneme nasucho na rozehřáté pánvičce.

  • 2

    Z domácí pekárny vyndáme pečící formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, přisypeme oba druhy mouku smíchané s kmínem a fenyklem. Uprostřed uděláme malý důlek a do něj přidáme droždí, které zakápneme medem. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl.

  • 3

    Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku. Stiskneme tlačítko Start.

  • 4

    Když pekárna zvukovým signálem oznámí, že máme přidat přísady - případně 5 minut před koncem cyklu hnětení - přisypeme do těsta opražená semínka.

  • 5

    Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho vychladnout.

Komentáře k receptu