Celozrnný chléb se směsí semínek z domácí pekárny
Suroviny
- 500 g Mouka pšeničná celozrnná
- 30 g Droždí
- 100 g Mouka žitná celozrnná
- 400 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Med včelí
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Fenykl obecný
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 1 polévková lžíce Sezam - semena
- 1 polévková lžíce Slunečnice - semena
- 1 polévková lžíce Dýňová semínka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 396 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 5 g
- Sodík 443 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 302 mg
- Vláknina 24835.5 mg
- Vitamín A 24835.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Všechna semínka v misce smícháme a lehce osmahneme nasucho na rozehřáté pánvičce.
-
2
Z domácí pekárny vyndáme pečící formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu, přisypeme oba druhy mouku smíchané s kmínem a fenyklem. Uprostřed uděláme malý důlek a do něj přidáme droždí, které zakápneme medem. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl.
-
3
Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a světlou kůrku. Stiskneme tlačítko Start.
-
4
Když pekárna zvukovým signálem oznámí, že máme přidat přísady - případně 5 minut před koncem cyklu hnětení - přisypeme do těsta opražená semínka.
-
5
Po upečení přístroj vypneme, formu v rukavicích vyjmeme, chléb z ní opatrně vyklepneme a necháme ho vychladnout.