Křehký koláč se sýrovým krémem
Suroviny
- 50 g Čokoláda hořká
- 250 g Jahody zahradní
- 200 g Kiwi
- 120 g Sýr Lučina - termizovaný
- 120 g Cukr krupice
- 50 g Hera
- 140 g Mouka pšeničná hladká
- 60 g Máslo tradiční
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 2 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2.3 dl Mléko plnotučné
- 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 1 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 594 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 36 g
- Sodík 81 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 231.7 mg
- Draslík 253.9 mg
- Vláknina 5150.3 mg
- Vitamín A 5150.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 57 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 239.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem si připravíme krém: do mísy nasypeme cukr, přidáme žloutky, a kukuřičný škrob Maizenu.
-
2
Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme ji z plotny. Horké mléko postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem. Celou směs dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny. Za stálého míchání krém necháme vychladnout. Do vychladlého krému zašleháme sýr lučinu, ještě vmícháme vanilkovou příchuť a 1 lžíci rumu.
-
3
Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.
-
4
Do větší mísy prosijeme 140 g hladké mouky s 1 špetkou soli a 60 g másla a 50 g Hery nakrájíme na kousky. Těsto s tukem nahrubo promícháme. Zvlášť ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi vody a pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Přidáme 1 lžíci nastrouhané citronové kůry a těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
-
5
Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru a vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
-
6
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pomocí pečícího papíru těsto lehce přeneseme na koláčovou formu.
-
7
Okraje těsta přitiskneme o okraje pečící formy a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme 10-15 minut, koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout.
-
8
Omyjeme jahody a necháme je okapat. Oloupeme kiwi a nakrájíme je na plátky. Krém dáme na upečený korpus, uhladíme ho, posypeme nastrouhanou bílou čokoládou, ozdobíme jahodami, kiwi a servírujeme.