Křehký koláč se sýrovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 50 g Čokoláda hořká
  • 250 g Jahody zahradní
  • 200 g Kiwi
  • 120 g Sýr Lučina - termizovaný
  • 120 g Cukr krupice
  • 50 g Hera
  • 140 g Mouka pšeničná hladká
  • 60 g Máslo tradiční
  • 1 kávová lžička Citronová šťáva
  • 2 kávová lžička Tresť vanilková
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 2.3 dl Mléko plnotučné
  • 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 1 polévková lžíce Rum
  • 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 594 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 36 g
  • Sodík 81 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 231.7 mg
  • Draslík 253.9 mg
  • Vláknina 5150.3 mg
  • Vitamín A 5150.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 57 mg
  • Vitamín E 2.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 239.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem si připravíme krém: do mísy nasypeme cukr, přidáme žloutky, a kukuřičný škrob Maizenu.

  • 2

    Smetanu s mlékem pomalu zahřejeme v rendlíku se silným dnem. Když přijde k varu, odstavíme ji z plotny. Horké mléko postupně zašleháme do připravené směsi s cukrem. Celou směs dáme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání, znovu zahříváme, až začne směs houstnout. Šleháme a vaříme 1 minutu. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny. Za stálého míchání krém necháme vychladnout. Do vychladlého krému zašleháme sýr lučinu, ještě vmícháme vanilkovou příchuť a 1 lžíci rumu.

  • 3

    Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.

  • 4

    Do větší mísy prosijeme 140 g hladké mouky s 1 špetkou soli a 60 g másla a 50 g Hery nakrájíme na kousky. Těsto s tukem nahrubo promícháme. Zvlášť ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi vody a pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Přidáme 1 lžíci nastrouhané citronové kůry a těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.

  • 5

    Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru a vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).

  • 6

    Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pomocí pečícího papíru těsto lehce přeneseme na koláčovou formu.

  • 7

    Okraje těsta přitiskneme o okraje pečící formy a dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme 10-15 minut, koláč vyjmeme z trouby a necháme ho vychladnout.

  • 8

    Omyjeme jahody a necháme je okapat. Oloupeme kiwi a nakrájíme je na plátky. Krém dáme na upečený korpus, uhladíme ho, posypeme nastrouhanou bílou čokoládou, ozdobíme jahodami, kiwi a servírujeme.

Komentáře k receptu