Jehněčí kotlety v rajské polévce
Suroviny
- 400 g Rajčata
- 800 g Jehněčí kotlety
- 200 g Květák
- 750 g Jehněčí krkovice
- 200 g Kosti hovězí morkové
- 60 g Petržel - nať
- 200 g Pórek
- 60 g Celer - nať
- 100 g Sýr Eidam cihla 40%
- 2 kávová lžička Cukr třtinový
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Cibule
- 3 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 2 stroužek Česnek
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Víno červené
- 2 dl Víno bílé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1809 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 139 g
- Sodík 824 mg
- Bílkoviny 84 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 321.6 mg
- Draslík 2111.5 mg
- Vláknina 12958.1 mg
- Vitamín A 12958.1 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 80.7 mg
- Vitamín E 3.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Česnek oloupeme a prolisujeme. Omyté a osušené jehněčí kotlety potřeme česnekem, osolíme, opepříme a v pánvi na rozpáleném oleji je doměkka z obou stran opečeme, pak je z omastku vyjmeme, odložíme do mísy a uchováme teplé. Tvrdý sýr nastrouháme a odložíme do misky.
-
2
Omytá, spařená rajčata oloupeme a pokrájíme nadrobno. Oloupanou cibuli očistíme, omyjeme, nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme máslo a postupně zpěníme cibuli, pak přimícháme rajčata, která ochutíme solí, pepřem, špetkou chilli a třtinovým cukrem. Vše za stálého míchání dusíme, přilijeme 6 dl studeného jehněčího vývaru a tyčovým mixérem směs rozmixujeme. Dolijeme 2 dl vývaru, 2 dl červeného vína a polévku přivedeme k varu, promícháme, dochutíme solí, pepřem a pomalu vaříme 5-8 minut.
-
3
Na každý talíř položíme upečenou kotletu, přelijeme rajskou polévkou, posypeme sýrem a podáváme.
-
4
Jehněčí masový vývar [28495]:
-
5
Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1.5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
-
6
Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
-
7
V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
-
8
Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
-
9
Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.