Houbový jehněčí bujon
Suroviny
- 750 g Jehněčí krkovice
- 200 g Kosti hovězí morkové
- 60 g Petržel - nať
- 200 g Pórek
- 60 g Celer - nať
- 200 g Květák
- 200 g Hříbky čerstvé
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Víno bílé
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej sezamový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1169 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 97 g
- Sodík 509 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 168.7 mg
- Draslík 1378.8 mg
- Vláknina 10267.3 mg
- Vitamín A 10267.3 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 67.3 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. V pánvi si rozehřejeme máslo s olejem, pokrájené hřibky krátce podusíme a dáme je do hrnce s 1 litrem bublajícího čistého jehněčího vývaru. Pomalu houby vaříme 10 minut, přidáme podle chuti sůl a pepř.
-
2
Mezitím si omyjeme petrželovou nať a drobně ji pokrájíme. V hrnečku si vymícháme dohladka 1,5 lžíce hladké mouky se 3 lžícemi zakysané smetany a smetanovou směs opatrně zamícháme do polévky, vaříme přibližně 4 minuty, přidáme petrželku, promícháme a podáváme.
-
3
Jehněčí masový vývar [28495]:
-
4
Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1,5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové koření a celý černý pepř. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
-
5
Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
-
6
Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
-
7
Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.