Jablečné zákusky se šlehačkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 25 g Máslo čerstvé
  • 100 g Cukr krystal
  • 300 ml Voda pitná
  • 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 50 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Jablka
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Cukr krystal
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Šťáva citrónová
  • 4 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 623 kcal
  • Sacharidy 101 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 103 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 71 g
  • Cholesterol 56 mg
  • Draslík 213.1 mg
  • Vláknina 8444.5 mg
  • Vitamín A 8444.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.9 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Příprava pečení: plech na pečení vytřeme lžicí másla, troubu připravíme k předehřátí na 220°C, na pomoučení válu odložíme 3lžíce mouky.

  • 2

    Těsto: hladkou mouku s cukrem a špetkou soli prosejeme do hlubší mísy, společně se změklým máslem zpracujeme sypkou směs do těsta hrudkovité konzistence. Ve druhé misce rozmícháme v mléce jedno celé vejce a melasu. Z mléčného roztoku a moučné směsi vypracujeme měkké těsto, které rozválíme na plát, široký asi 2cm. Z vyváleného těsta vykrájíme kulatým vykrajovátkem kolečka o průměru cca 5 cm.

  • 3

    Vykrájená kolečka rozložíme na připravený pečící plech (aby se nedotýkala), poté pečeme asi 10 minut, než lehce zhnědnou. Upečená kolečka necháme vychladnout na děrované podložce, následně je podélně rozkrojíme. Polovinu pokrájených koleček naplníme vařenými jablky a ušlehanou šlehačkou. Každé naplněné klečko uzavřeme přiklopením

  • 4

    zbylé poloviny rozkrojeného upečeného kolečka, nakonec je pocukrujeme moučkovým cukrem. Tyto dortíky servírujeme jako pohoštění návštěvám nebo dětem.

  • 5

    Vařená jablka: oloupaná, nakrájená jablka v kastrůlku přelijeme citrónovou šťávou a vodou, ochutíme lžičkou mleté skořice, vaříme, dokud jablka nezměknou. Vařená jablka rozdělíme na poloviny pečených koleček.

  • 6

    Šlehačka: vyšleháme ji do tuha s moučkovým cukrem. Tuhou šlehačku rozdělíme na kolečka s kousky vařených jablek.

Komentáře k receptu