Jablkový koláč se šlehačkou
Suroviny
- 450 g Jablka
- 75 g Máslo čerstvé
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 10 g Kypřicí prášek do pečiva
- 100 g Mandle plátky
- 50 g Rozinky tmavé
- 150 g Cukr krystal
- 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Mléko polotučné
- 3 polévková lžíce Cukr moučkový
- 1 polévková lžíce Šťáva citrónová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 773 kcal
- Sacharidy 73 g
- Tuky 51 g
- Sodík 16 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 151.9 mg
- Draslík 262.2 mg
- Vláknina 4498.3 mg
- Vitamín A 4498.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava pečení: Troubu připravíme k předehřátí na 180°C. Pečící nádobu vymažeme 1 lžící másla.
-
2
Koláč: Oloupaná jablka na struhadle nakrájíme na tenké plátky. Rozinky propláchneme pod tekoucí vodou a necháme je okapat. Když z rozinek voda okape, smícháme je s plátky jablek a s 1 lžící citronové šťávy a s polvinu množství krystalového cukru (75 g). Touto směsí vyložíme vymazanou pečící nádobu. Po přípravě jablečné náplně připravíme těsto koláče tak, že v rozměklém másle rozmícháme druhou polovinu krystalového cukru (75 g), 3 lžíce polotučného mléka a dále do této směsi vmícháme rozšlehané vejce. Potom po částech vmícháme 150 g hladké mouky a polovinu pytlíčku kypřícího prášku do pečiva. Těsto by mělo být spíše řidší. Připravené těsto rozetřeme na jablka s rozinkami a jeho povrch posypeme mandlovými lupínky. Takto připravený moučník pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut. Jablkový moučník je hotov, když je povrch koláče zlatavý a moučník je pružný, ale pevný na dotek.
-
3
Příprava šlehačky: Než se koláč upeče, ve šlehači našleháme dotuha šlehačku se 3 lžícemi moučkového cukru. Jablečný moučník servírujeme horký tak, že každou porci postříkáme ušlehanou šlehačkou.