Polévka ze zahrádky

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 300 g Brambory
  • 150 g Celer bulvový
  • 120 g Květák
  • 250 g Pórek
  • 100 g Fazolové lusky
  • 200 g Petržel
  • 250 g Mrkev
  • 0.5 kávová lžička Paprika červená
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Kedlubna
  • 1 ks Rajčata
  • 2 ks Česnek
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 2.1 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • 3 polévková lžíce Petržel - nať
  • 2 polévková lžíce Libeček
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1.5 polévková lžíce Máslo
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 109 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 71 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 502.8 mg
  • Vláknina 7031.3 mg
  • Vitamín A 7031.3 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 32.3 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme zeleninu, kterou očistíme (oloupeme, oškrábeme) a dobře omyjeme. Mrkev, petrželový kořen a pórek nakrájíme na kolečka, nové brambory, celer a kedlubnu nakrájíme na kostičky, fazolové mladé lusky pokrájíme na 2-3cm kousky, květák rozdělíme na malé růžičky. Větší rajče rozkrojíme na čtvrtky.

  • 2

    Ve větším hrnci rozehřejeme olej s máslem, na něm krátce (asi 2-3min.) orestujeme téměř dozlatova mrkev, celer a petržel s polovinou pokrájeného pórku. Hned nato zeleninu posypeme 1.5 lžice hrubé mouky, promícháme, přidáme červenou papriku, drcený kmín, znovu promícháme a vše zalijeme horkou vodou. Poté vložíme do vroucí vody všechnu zbylou zeleninu, snížíme teplotu a pomalu polévku pod poklicí vaříme 20 minut. Polévku osolíme a dáváme pozor, aby nevykypěla.

  • 3

    Mezitím omyjeme nať petržele, celeru a libeček. Vodu setřepeme, lístky z celeru a libečku otrháme. Pak bylinky pokrájíme nadrobno. Celerovou a libečkovou nať a zbytek pórku dáme do polévky přibližně 5-7 minut před dovařením. Když je polévka uvařená, podle chuti ji dosolíme, ochutíme bílým pepřem, nakonec do polévky zamícháme utřené stroužky česneku a petrželovou nať, necháme jen přejít varem, hrnec odstavíme a polévku můžeme servírovat.

  • 4

    Přeji dobrou chuť.

Komentáře k receptu