Polévka ze zahrádky
Suroviny
- 300 g Brambory
- 150 g Celer bulvový
- 120 g Květák
- 250 g Pórek
- 100 g Fazolové lusky
- 200 g Petržel
- 250 g Mrkev
- 0.5 kávová lžička Paprika červená
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Kedlubna
- 1 ks Rajčata
- 2 ks Česnek
- 2 špetka Pepř bílý
- 2.1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 3 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Libeček
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1.5 polévková lžíce Máslo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 109 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 1 g
- Sodík 71 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 502.8 mg
- Vláknina 7031.3 mg
- Vitamín A 7031.3 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.3 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme zeleninu, kterou očistíme (oloupeme, oškrábeme) a dobře omyjeme. Mrkev, petrželový kořen a pórek nakrájíme na kolečka, nové brambory, celer a kedlubnu nakrájíme na kostičky, fazolové mladé lusky pokrájíme na 2-3cm kousky, květák rozdělíme na malé růžičky. Větší rajče rozkrojíme na čtvrtky.
-
2
Ve větším hrnci rozehřejeme olej s máslem, na něm krátce (asi 2-3min.) orestujeme téměř dozlatova mrkev, celer a petržel s polovinou pokrájeného pórku. Hned nato zeleninu posypeme 1.5 lžice hrubé mouky, promícháme, přidáme červenou papriku, drcený kmín, znovu promícháme a vše zalijeme horkou vodou. Poté vložíme do vroucí vody všechnu zbylou zeleninu, snížíme teplotu a pomalu polévku pod poklicí vaříme 20 minut. Polévku osolíme a dáváme pozor, aby nevykypěla.
-
3
Mezitím omyjeme nať petržele, celeru a libeček. Vodu setřepeme, lístky z celeru a libečku otrháme. Pak bylinky pokrájíme nadrobno. Celerovou a libečkovou nať a zbytek pórku dáme do polévky přibližně 5-7 minut před dovařením. Když je polévka uvařená, podle chuti ji dosolíme, ochutíme bílým pepřem, nakonec do polévky zamícháme utřené stroužky česneku a petrželovou nať, necháme jen přejít varem, hrnec odstavíme a polévku můžeme servírovat.
-
4
Přeji dobrou chuť.