Koláč s hovězím masem a ledvinou naslano
Suroviny
- 375 g Listové těsto
- 350 ml Hovězí vývar základní
- 0.5 kávová lžička Hořčice v prášku
- 2 kávová lžička Protlak rajčatový
- 2 ks Cibule
- 6 ks Jehněčí kotlety
- 2 stroužek Česnek
- 1 kg Hovězí kýta
- 2 polévková lžíce Mléko polotučné
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Worcester (worcesterská omáčka)
- 0.02 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 828 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 52 g
- Sodík 330 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 181.6 mg
- Draslík 974.7 mg
- Vláknina 3249.3 mg
- Vitamín A 3249.3 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mikrotenového sáčku dáme hovězí libové maso nakrájené na kostky (2,5 cm), 6 jehněčích ledvin nebo 1 hovězí, očištěných a nakrájených na větší kousky a mouku a pořádně v sáčku protřepeme, aby se maso a ledviny obalily, zbylou mouku vysypeme. Maso potom vložíme do velké pánve s rozehřátým olejem a na prudkém ohni ze všech stran opražíme; stáhneme plamen, přidáme prolisovaný česnek, nasekanou cibuli a další 3 minuty vaříme, dále vmícháme sušenou hořčici, čerstvě nasekanou petrželku, worcesterskou omáčku, hovězí vývar a rajčatový protlak. Přivedeme do mírného varu, zakryjeme pokličkou a za občasného promíchání 2,5 hodiny vaříme. Máme-li maso měkké, odstavíme z ohně a necháme úplně vychladnout.
-
2
Mísu na zapékání, objem 1 l, naplníme vychlazenou masovou směsí a poprášíme moukou. Z listového těsta vyválíme plát, který má být o 5 cm větší než mísa, odkrojíme z něj 1 cm silný proužek, ten nalepíme na obvod mísy potřený vodou, přitlačíme a také potřeme vodou. Plát listového těsta položíme na masovou směs a přilepíme k okraji, po seříznutí z něj vytvoříme ozdobný lem. Potřeme mlékem a pečeme v předehřáté troubě na 210°C, povrch těsta zezlátne.