Chřest osmažený s mušlemi
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 512 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 33 g
- Sodík 7157 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 137.1 mg
- Draslík 351.9 mg
- Vláknina 5332.5 mg
- Vitamín A 5332.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.8 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vejce rozklepneme a použijeme z nich jenom žloutky. Bílky dáme stranou. Ke žloutkům přidáme olej a rozmícháme na majonézu. Přidáme tři rozmačkané stroužky česneku, z nichž jsme připravovali česnekový olej. Ten je určený pro ty, kteří nemají rádi česnekové aroma. Připravuje se tak, že neoloupané stroužky česneku - v našem případě 8 stroužků - vložíme do olivového oleje, aby byly úplně ponořené a potom hodinu vaříme. Česnek i s olejem pak přelijeme do sklenice a skladujeme v lednici. Při výrobě oleje počítáme asi 2 stroužky česneku na osobu. Zbylý čtvrtý stroužek česneku bereme čerstvý a prolisujeme ho. Osolíme, opepříme a necháme, aby se vychladil.
-
2
Brambor uvaříme doměkka v osolené vodě, přidáme k němu mouku a sodovku. Vypracujeme z těchto ingrediencí těstíčko. Osušíme mušle. Očistíme chřest. Mušle i chřest obalíme nejprve ve vzniklém bramborovém těstíčku. Smažíme na pánvi s rozpáleným olejem. Ke smaženému chřestu a mušlím podáváme vyrobenou česnekovou majonézu.