Pražma s fenyklem a hřebenatkami
Suroviny
- 100 g Bazalka
- 40 g Citronová kůra
- 350 g Olivy černé
- 40 g Tymián čerstvý
- 800 g Pražma
- 200 ml Olej olivový
- 200 ml Olej olivový
- 300 ml Víno bílé
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Šalotka
- 8 ks Fenykl sladký - hlíza
- 24 ks Rajčata Cherry
- 2 stroužek Česnek
- 1 kg Hřebenatka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1041 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 75 g
- Sodík 1266 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 144.3 mg
- Draslík 2709.6 mg
- Vláknina 22227.5 mg
- Vitamín A 22227.5 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 72.7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pevně zavřené hřebenatky dobře očistíme a dáme do hrnce spolu se šalotkou nakrájenou na kolečka. Zalijeme vínem, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Zmírníme oheň a hřebenatky dusíme 5 minut, pak tekutinu slijeme, maso vyjmeme ze schránek, dáme do mísy a uschováme přikryté potravinářskou fólií.
-
2
Malé hlízy fenyklu rozložíme na plech na pečení, pokapeme 1 lžící olivového oleje, osolíme, opepříme a upečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.
-
3
Cherry rajčata přepůlíme, ze svazku tymiánu otrháme lístky a prolisujeme oloupaný česnek.
-
4
Maso z hřebenatek přemístíme na pánev, přidáme černé olivy bez pecek, rajčata, česnek a tymián a zahříváme 5 minut na středně silném ohni. Osolíme, opepříme a přelijeme olivovým olejem ochuceným citronem a bazalkou. Přivedeme k varu, pak odstavíme a necháme 30 minut stát, aby se chuti promísily.
-
5
Pražmy očistíme, zbavíme je ploutví, ocasů a hlav (nepoužité části ryb můžeme později použít např. při přípravě rybího vývaru). Podél páteře z nich ostrým nožem seřízneme 2 plátky, do kterých na straně kůže uděláme mělké zářezy. Plátky ryby osolíme, opepříme a položíme na pánev s rozehřátým olivovým olejem kůží dolů. Opékáme 3 minuty, ryby otočíme a pečeme po druhé straně ještě 2 minuty.
-
6
Směs z hřebenatek, oliv, rajčat a koření rozdělíme na 4 nahřáté talíře, navrch položíme 2 plátky ryb a kousky pečeného fenyklu a podáváme.
-
8
Olivový olej ochucený citronem a bazalkou podle Ramsaye [47716]:
-
9
Důkladně omyjeme citron, z kterého v dlouhých tenkých proužcích oloupeme kůru. Oloupaný citron uložíme do chladničky pro jiné použití.
-
10
Do rendlíku vlijeme olivový olej, přidáme citronovou kůru, vše spolu mírně prohřejeme, potom přidáme svazek čerstvé bazalky a odstavíme. Přelijeme do vhodné nádoby, přikryjeme potravinářskou folií a necháme 24 hodin louhovat.
-
11
Odstraníme bazalku, olej i s citronovou kůrou přelijeme do těsně uzavíratelné sklenice a uložíme do chladu. V chladničce vydrží 3-4 dny.
-
12
Ochucený olej můžeme použít téměř na jakoukoliv salátovou zálivku, výborný je v kombinaci s rybami.